Reinsalu: debatt kohtusüsteemi poliitilise allutamise üle on ohtlik (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann

Justiitsminister Urmas Reinsalu kaitses Eesti õigussüsteemi ning kritiseeris üleskutseid seda reformidega poliitilisele võimule allutada.

«Ma pean ohtlikuks seda, kui meil tekib legitiimne debatt Eesti riigis ja poliitilisel väljal selle üle, kas on mõeldavad poliitiliselt suunatavad kohtulahendid ja riikliku süüdistuse esitamine,» ütles Reinsalu.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) volikogu leidis juuni algul, Eestis ei toimi demokraatlik õigusriik nagu peaks ja ühiskond ei tugine põhiseaduses ettenähtud õiglusel – seetõttu vajab riik demokraatliku õigusriigi toimimiseks justiitsreformi. Muuhulgas soovis EKRE muuta kohtunike ametiajad tähtajaliseks ning nende ametid valitavaks, samuti anda parlamendi erikomisjonile järelevalveõigus kohtunike, prokuröride, uurimis- ja jälitusorganite tegevuse üle.

«Iseenesest on läbi aastate erinevad poliitikud teinud katseid tasalülitada ennekõike just riiklikku süüdistust. Nüüd on see kriitika laienenud ka õiguse mõistmisele. Kui me tahame inimeste vabadust – seda vabadust, mis Eestis on – kaitsta, et Eesti on riik, kuhu tasub ettevõtjatel investeerida, kus meil kõigil on kindlus, et meie üle mõistetakse kas kohut õiglaselt või et kui minu suhtes on toime pandud kuritegu, siis see leiab õiglase lahendi ja riik kaitseb minu huvisid ja õigust, siis on oluline mitte taganeda õigusriigi põhimõtte tingimusteta toimimisest,» rääkis Reinsalu.

«Sellekujulise debati legitiimseks muutmine ei vasta nendele ootustele, mida Eesti rahvas seadis kehtivat põhiseadust vastu võttes. Me ootame sõltumatut õigusemõistmist, me ootame toimivat õigusriiki,» rõhutas erakonda Isamaa kuuluv justiitsminister.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles