Politsei aitas nädalavahetusel Lõuna-Eestis kolme metsa eksinut

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eeva Kaun

Möödunud reedel ja laupäeval abistasid politseinikud metsast ja rabast välja kolm eksinud seenelist ja marjulist.

Reedel kella 20 paiku sai Jõgeva politsei teate, et 61-aastane naine läks Umbusi rabasse marjule, ent ei ole senini koju naasnud. Eksinud naisel oli kaasas mobiiltelefon, aga sellele helistades keegi ei vastanud ja nii kardeti, et temaga võib olla midagi tõsist juhtunud.

Naise mobiiltelefonile tehtud positsioneerimine andis kätte tema umbkaudse asukoha ning patrullpolitseinikud läksid selle sihi järgi metsa äärde, kus sireenidega naisele teed juhatama hakkasid. Et naine tagasiteed rabast siiski ei leidnud ja otsingud jätkusid ööpimeduses, saadeti kella 2.48 ajal sündmuskohale lennusalga helikopter. Tunni aja möödudes leidis kopterimeeskond naisterahva üles ning politseipatrull toimetas ta koju.

Juba järgmisel päeval kella 17 paiku teatati politseile Meenikunnno rabasse eksinud marjulisest. Patrullpolitseinike sõidukist antud signaalid juhatasid naise rabast välja vähem kui tunni möödudes ning politseinikud viisid ta koju.

Samal päeval kella 20 paiku teatati politseile juba järgmisestki metsa eksinud seenelisest Ahja vallas. Sellegi eksinu umbkaudne asukoht selgitati välja telefoni positsioneerimisega ning patrull läks lähipiirkonda signaalrakettidega abivajajale teed juhatama. Mõned minutid enne kella 23 õnnestus mehel tee politseinikeni leida.

Lõuna Prefektuuri juhtimiskeskuse juht Ottomar Virk ütles, et metsa minnes tuleb kindlasti kaasa võtta laetud akuga mobiiltelefon, kuid lisaks tasuks põhjalikult tutvuda ka telefoni võimalustega. «Mitmed telefonid suudavad pakkuda GPS koordinaate ning nende edastamine politsei juhtimiskeskusele aitab kadunud inimese asukoha kaardil väga täpselt paika panna,» selgitas Virk.

Lisaks on juhtimiskeskusele oluline teada, millisest kohast metsa mindi, milline on maastik ja takistused, sest nii on politseil võimalik otsingut efektiivsemalt planeerida ja abi jõuab inimeseni oluliselt kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles