Sotsid tõstaksid üksikvanema toetust ja kärbiks vanemapalka

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksikvanem peab kahe eest väljas olema.
Üksikvanem peab kahe eest väljas olema. Foto: Panther Media/Scanpix

Sotsiaaldemokraadid tahavad täna algatatud seaduseelnõuga tõsta üksikvanemale makstava toetuse seniselt 19 eurolt 67 euroni kuus. Sama eelnõuga soovitakse kärpida vanemahüvitise maksimummäära.

«Üle kümne aasta muutumatuna püsinud üksikvanema lapse toetuse tõstmine on hädavajalik, sest vaesuses on meil just üksikvanemaga pered ja paljulapselised pered,» ütles Heljo Pikhof riigikogu sotsiaaldemokraatlikust erakonnast. Ta lisas, et aastal 2009 oli üksikvanemaga leibkondade vaesusmäär 38 protsenti. Pikhofi hinnangul tuleb paremerakondadel lõpuks nii tõsist probleemi tunnistada ja lahendus leida.


Saadik rääkis, et küsis hiljuti peaministrilt, mida osta lapsele 19 euro eest. «Valitsusjuht ilmutas kahetsusväärset elukaugust ja hoolimatust, öeldes, et «küll oleks kurb, kui ainult see 19 eurot olekski, aga kui see korrutada kolmega, ega siis kurbust väga palju vähem ei ole.» Võin kinnitada, et kehval järjel perede lastele kulub iga lisakroon ära,» märkis Pikhof.

Sama eelnõuga soovivad sotsiaaldemokraadid tuua vanemahüvitise lae kolmelt keskmiselt palgalt kahe keskmise palgani, et perede toetamine muutuks oluliselt efektiivsemaks. 2010. aasta mais avaldatud OECD põhjalik Eesti sotsiaalpoliitika analüüs tõi Pikhofi sõnul välja, et peretoetusteks eraldatav vähene raha jõuab tõeliste abivajajate asemel hoopis heal järjel olevate inimeste taskusse. Selle põhjuseks on eeskätt kehtiv vanemahüvitise süsteem.

Vanemahüvitise seaduse ja riikliku peretoetuse seaduse muudatused on kavas jõustada kümme kuud pärast vastuvõtmist, et arvestada perede õigustatud ootustega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles