Tallinna Filharmoonia välisreisid jäid raamatupidamises «õhku»

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kammerorkestri proov
Tallinna Kammerorkestri proov Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjon tuvastas, et Tallinna Filharmoonia välisreisidel tehtud kulud polnud raamatupidamises tõendatud. Hooletu raamatupidajaga on tööleping lõpetatud.

«Revisjonikomisjon tuvastas, et filharmoonia välislähetustel puudus aruandlus. Tegemist on ilmselgelt hooletuse ja lohakusega, kus aruandluses ei olnud kulutuste aruandluses alles näiteks taksotšekke või lennupileteid,» rääkis komisjoni esimees Madis Kübar.

Kuludokumentidega katmata oli umbes 85 protsenti välislähetuste kuludest. Tallinna Filharmoonia lähetuseelarve oli mullu 23 524 eurot (368 000 krooni), millest täielikult katmata oli 19 995 euro ehk 312 860 krooni eest tehtud kulud.

Kübara sõnul puudutasid puudujäägid kolme suuremat välisreisi, kui orkestril olid ametlikud esinemised. «Kahtlust, et rahaliselt midagi oleks kõrvaldatud, ei ole. Tegemist on puhtalt aruandluse puudulikkusega,» sõnas ta.

Kuludokumentideta olid Viini reisi ning Lõuna-Ameerika riikide kontsertturnee sõidud, Eesti esinemistest suurima katteta oli esinemine Birgitta festivalil. «Välislähetused on niigi kallid, eriti sellisel asutusel, kes käib esinemas,» selgitas Kübar.

Dokumentatsioonis oli ka muid pisiprobleeme. «Esiteks ei olnud eelarvest kinni peetud, see ei olnud küll märkimisväärne summa ja jäi alla 1000 krooni, aga ometi oli see märk, et finantsdistsipliinist ei oldud kinni peetud.» Puudusi oli ka mõnede Eesti-siseste lähetuste aruandluses. Osa aruandeid poldud esitatud õigel ajal ning neis oli puudusi.

«Riisumist või varastamist me ei tuvastanud, sest tõesti, lähetused ja esinemised on toimunud. Seetõttu pole meil põhjust pöörduda politsei ega prokuratuuri poole,» sõnas revisjonikomisjoni esimees.

Küll on aga mitmed muud meetmed rakendatud. «Esiteks viidi raamatupidamine ühtsesse SAPi süsteemi, mis võimaldab linna tsentraalsel raamatupidamisel jälgida aktuaalselt kulude liikumist ja arvete viseerimist. Samuti teavitati linna siseauditi osakonda,» selgitas Kübar. «Filharmooniaga tegelenud raamatupidajaga on linnavalitsuses tööleping lõpetatud,» kinnitas ta.

Filharmoonia juht vahetus mullu sügisel, mil direktoriks sai Marko Lõhmus. Ta ütles Postimees.ee’le, et sai eksimustest teada augustikuus, kui linn viis läbi korralise sisekontrolli.

«Kuivõrd Tallinna Filharmoonial pole oma raamatupidamist, korraldab meie raamatupidamist Kultuuriväärtuste amet. Revisjonikomisjoni tähelepanekud puudutavad raamatupidamises olevate dokumentide puudulikkust ja välissõitude dokumenteerimist,» sõnas Lõhmus.

Lõhmus märkis, et juba sisekontrolli käigus asuti mõningaid puudujääke likvideerima ja seda kinnitas revisjonikomisjon ka oma aktis.

Põhiliselt olid raamatupidamises puudu pardakaardid, sealhulgas orkestri liikmete ja lisajõudude Ladina-Ameerika ringreisilt, selgitas filharmoonia pressiesindaja Heili Vaus-Tamm. See oli tema sõnul tingitud teadmatusest ning nüüd hakatakse seda nõuet kohusetundlikult järgima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles