Kaitseatašee kolonel Lumi jätkab teenistust kaitseväe ühendatud õppeasutustes

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolonel Risto Lumi koos Ukraina kaitseväelastega Mariupolis Ida-Ukrainas
Kolonel Risto Lumi koos Ukraina kaitseväelastega Mariupolis Ida-Ukrainas Foto: Erakogu

Eesti kaitseatašeena Ukrainas lõpetav kolonel Risto Lumi jätkab augustist teenistust Eesti Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste strateegia ja sõjaajaloo õppetooli ülemana, uus kaitseatašee Kiievis on kolonel Vahur Murulaid.

«Uus teenistuskoht haakub hästi minu kogemustega Gruusiast ja Ukrainast. Kui me räägime tänapäevase hübriidsõja ja laiapõhjalise riigikaitse uurimisest, siis minu kogemus toetab seda hästi,» ütles Risto Lumi Postimehele. «Iga vanemohvitser peaks oma karjääri jooksul mõnda aega töötama sõjalises õppeasutuses, et anda tagasi see, mille riik on temasse investeerinud,» lisas kolonel.

Ukrainas kaitseatašeena teenistus lõpetav Lumi on olnud kaitseväe peastaabi ja maaväe staabi luureosakondade ülem, aastatel 2008-2011 oli ta kaitseatašee Gruusias. Sellesse perioodi jäi ka Venemaa ja Gruusia vaheline sõda 2008. aasta augustis.

Kaitseväe ühendatud õppeasutused on kaitseministeeriumi ja kaitseväe juhataja vahetus alluvuses olev Eesti ainus riigikaitseline rakenduskõrgkool. 

Augustist alustab Eesti kaitseatašeena Ukrainas teenistust kaitseväe peastaabi väljaõppeosakonna ülem kolonel Vahur Murulaid. Ta alustas teenistust kaitseväes 1992. aastal Kalevi pataljonis rühmaülemana, ta on teeninud erinevatel ametikohtadel Kalevi pataljonis, Scoutspataljonis ning 1. jalaväebrigaadis. 2004. aastal  oli ta Iraagis Eesti üksuse komandör ja 2007. aastal seal vanemstaabiohvitser. Murulaid on olnud ka kaitseväe ühendatud õppeasutuste lektor, kõrgema sõjakooli ülem ning Lõuna kaitseringkonna juht.

Kolonel Murulaid on lõpetanud Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste keskastmekursuse, Balti Kaitsekolledži vanemstaabiohvitseride kursuse ning täiendanud end Rootsis, Taanis, Suurbritannias ja Saksamaal.

Kaitseatašee on riigi diplomaatilise esinduse juures töötav sõjaväespetsialist, kes on enamasti kõrgema aukraadiga tegevsõjaväelane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles