Riigikohtu esimees tahaks suuremat rahvakohtunike kaasamist

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu esimees Priit Pikamäe
Riigikohtu esimees Priit Pikamäe Foto: Margus Ansu

Riigikohtu esimees Priit Pikamäe sooviks õigusemõistmisse kaasata senisest enam rahvakohtunikke, mis aitaks vähendada võimalikke erinevaid arusaamasid ühiskonna ja õigusemõistmise vahel.

«Üks tuntud tee selleks on ühiskonna aktiivsem kaasamine õigusemõistmisse. Meil Eestis on see vorm täiesti olemas. Rasketes kriminaalasjades istub kohtukoosseis kolmeliikmelisena – üks professionaalne kohtunik ja kaks rahvakohtunikku,» ütles Pikamäe intervjuus veebisaatele «Otse Postimehest». Ta lisas, et see ei pea olema liikumine vandekohtute süsteemi poole, mida Eestis ajalooliselt pole kunagi olnud.

Vandekohus on tänapäeval kasutusel üksikutes riikides ja eelkõige angloameerika õigussüsteemis. Vandekohtunikeks kutsutakse juhuvalikuga kodanikke, kellel ei pruugi olla juriidilist haridust.

Eestis võiks Pikamäe sõnul oluliselt tugevdada rahvakohtunike institutsiooni ja selle kaudu ühiskonda õigusemõistmisse enam kaasata.

«Kolmeliikmelises kohtukoosseisus langetatakse otsused hääletamisega ja seega on täiesti võimalik, et rahvakohtunikud panevad hääletamise kaudu maksma oma arvamuse ja jätavad kõrvale kohtuniku arvamuse,» rääkis Pikamäe. «Paraku tuleb tunnistada, et meie rahvakohtuniku institutsioon ei ole väga populaarne ja sinna inimeste leidmine ei ole väga lihtne. See institutsioon on erinevatest menetlusvormidest välja surutud ning praeguseks on see jäänud ainult kriminaalasjadesse kõige raskemate kuritegude puhul. Aga ma arvan, et see on asi, mis võimaldab ühiskonnas õigusemõistmise vahelist lõhet ületada,» lisas riigikohtu esimees.

Pikamäe sõnul võiksid inimesed õigusemõistmises aktiivsemalt osaleda. «Kellel on ikkagi midagi öelda selle kohta, et kohtulahend ei ole olnud õiglane, palun tulge ja osalege õigusemõistmises rahvakohtunikuna,» sõnas Pikamäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles