Läänemaa haigla osakond sattus ametnike teravdatud tähelepanu alla

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Õiguskantsler ja tema palvel mõni päev hiljem ka terviseamet kontrollisid Läänemaa haigla psühhiaatriaosakonda, mõningate rikkumiste leidmise järel alustati järelevalvemenetlust.

Õiguskantsler käis Läänemaa haigla psühhiaatriaosakonnas korralisel kontrollkäigul 15. septembril ja palus seejärel sama teha terviseametil. «Kui õiguskantsler tuvastab midagi, mis on esmalt mõne teise ametkonna järelevalvepädevuses, siis ta annab sellest teada ja tehakse vastavalt koostööd,» selgitas õiguskantsleri avalike suhete nõunik Jaana Padrik. Et õiguskantsleri kontrollkäigu kokkuvõte on alles koostamisel, ei saanud ta tehtud järeldusi veel avaldada.

Terviseameti järelevalveosakonna nõunik käis kohal 20. septembril ja kontrollis, kuidas ravi dokumenteeritakse, kas ohjeldusmeetmete registrisse on nõuetekohaseid kandeid tehtud ning kas osakonnas on läbi viidud ka tahtest olenematut ravi.

Ametnik tuvastas mitmeid rikkumisi. Näiteks oli ühes haigusloos arsti päevik täidetud vaid osade ravil viibitud päevade kohta, õenduspäevikut ei olnud peetud. Samuti ei olnud selles patsiendi nõusolekut või keeldumist osutatavast tervishoiuteenusest, mida nõuab seadus. Seetõttu alustas terviseamet haigla suhtes järelevalve menetluse. Terviseameti pressiesindaja ütles Postimees.ee’le, et menetluse ajal teemat pikemalt kommenteerida ei saa.

Läänemaa haigla psühhiaatriaosakonna juht, doktor Riina Leinsalu ütles, et ei tea, millistes sissekannetes probleeme leiti, sest tema hinnangul käib töö igati korrektselt. Ka haigla ravijuht Kai Tennisberg ei olnud probleemidest teadlik. «See on nende kohus kontrollimas käia,» pidas ta kontrollkäikude põhjuseks.

«Meilt järjekindlalt küsitakse ohjeldamise registrit, kus meil oleks registreeritud, keda ja kuidas meil on ohjeldatud. Kuna meil ei ole mitte ühtegi inimest, mitte ainsat ohjeldatud, ei ole sinna registrisse meil mitte midagi kirjutatud ja seda heidetakse meile ette,» rääkis Tennisberg.

«Me võtsime juba väga kaua aega tagasi vastu põhimõttelise otsuse, et kuna meil on tööl ainult üks psühhiaater, siis meie ei tegele selliste inimeste raviga üldse, keda on vaja ohjeldada.» Seaduse järgi on selliseks raviks vaja kahe psühhiaatri otsust, seetõttu on kõik sellised patsiendid saadetud ravile Tallinnasse. Tennisbergi sõnul on selliseid selgitusi kõigile kontrollijatele jagatud.

«Samuti on meile ette heidetud, et oleme ravinud inimesi, kelle eest haigekassa ei taha maksta – see puudutab alkoholijoobest tingitud seisundite ravi. Aga see on teema olnud vanades auditites, praegu seda probleemi enam ei ole, seda oleme arvesse võtnud,» kinnitas ta.

Psühhiaatriaravi rahastamine lõpetatakse?

Terviseamet toob kirjas õiguskantslerile ka välja, et haigla väitel soovib haigekassa lõpetada psühhiaatrilise abi teenuse rahastamise Läänemaa haiglas.

«Haigekassa soovib meid ja Raplat kinni panna, sest rahapuudus on nii suur,» kinnitas Leinsalu ka Postimehele, kuid ei soovinud seda rohkem kommenteerida.

Küsimusele, kas ravijuht teab haigekassa plaanist psühhiaatrilise abi teenuse rahastamise lõpetamisest, märkis Tennisberg, et see on kellegi inimese subjektiivne arvamus. «Vajadus psühhiaatrilise ravi järele on absoluutselt olemas. Iseküsimus on, mis vormis, kui suures mahus statsionaaris ja kui suures ambulatoorselt. Tegelikult selle populatsiooni peale üks psühhiaater on äärmiselt vähe,» arvas ta.

Haigekassa Pärnu osakonna direktori Kaljo Poldov kinnitas, et haigekassa ei ole teinud otsust statsionaarse psühhiaatrilise teenuse rahastamise lõpetamise kohta ei Läänemaa haiglas ega Rapla maakonnahaiglas.

«Läänemaa haigla nõukoguga arutati, kuidas tagada Läänemaa inimestele edaspidi kõige parem statsionaarse psühhiaatria teenuse kättesaadavus. Rahastamise teema ei ole päevakorras olnud,» sõnas Poldov ja lisas, et Rapla haigla puhul ei ole seda teemat üldse arutatud.

Läänemaa haigla psühhiaatriaosakonnas on 10 voodikohta ja terviseameti nõuniku käigu ajal olid need kõik patsientidega täidetud. Tennisbergi sõnul täidetakse voodikohad vastavalt sellele, kuidas haigekassa eraldatud raha jätkub.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles