Lasnamäele kerkib jäähall ja olümpiaujula

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Ilves näitab Tondiraba tühermaad, kuhu kerkib varsti spordikompleks.
Rein Ilves näitab Tondiraba tühermaad, kuhu kerkib varsti spordikompleks. Foto: Toomas Huik

Lähinädalatel kuulutab Tallinna linnavalitsus välja arhitektuurikonkursi Lasnamäele Tondirabasse rajatava jäähalli, olümpiaujula ja muude spordirajatiste üldprojekti saamiseks.

Tallinna spordi- ja noorsooameti juhataja Rein Ilvese sõnul kuulutatakse Tondiraba tulevase spordikompleksi arhitektuurse lahenduse saamiseks konkurss tõesti välja lähinädalatel ning tulemused peaksid laekuma veel sel aastal. Seejärel on vaja koostada tööprojekt ning kui kõik läheb plaanide järgi, siis lüüakse kopp maasse ilmselt järgmise aasta septembris.

Tallinna tänavuse aasta linnaeelarves on olemas raha spordikeskuse projekteerimiseks ja arhitektuurikonkursi korraldamiseks. Ilvese sõnul on üpris tõenäoline, et järgmise aasta eelarve koostamisel arvestatakse jäähalli ja ujula ehituse alustamiseks vajaliku rahaga. Vähemalt on vastavad läbirääkimised toimunud.

Mitmeotstarbeline keskus

Esmaspäevasel Tondiraba jalakäijate tunneli pidulikul avamisel kinnitas ka Tallinna linnapea Edgar Savisaar, et 2012. aastal alustatakse Tondiraba jäähalli ehitust.

Ilves selgitas, et spordikompleks ehitatakse välja mitmes etapis. Esimesena ongi kavas jäähalli ja täismõõtmetes ehk 50-meetrise ujula rajamine.

«Kuna aga niinimetatud olümpiaujula vajab ka kõrvalbasseini, siis rajame samasse kompleksi veel 25-meetrise ujula,» lisas Ilves.

Spordikompleksi arhitektuurikonkursi lähteülesandesse on sisse kirjutatud samuti võimlemishalli ehitamine, kuna Tallinnas niisugust halli praegu pole. Ilvese sõnul tuleb uus hall niisugune, et seal saab harrastada nii riist-, ilu- kui rühmvõimlemist. Samuti tuleb sinna eraldi akrobaatikaosa koos batuutidega.

«Kogu see maaala ei kujune pelgalt spordi-, vaid ka vabaaja kompleksiks koos korraliku üldkasutatava raamatukoguga, mida Lasnamäel praegu ei ole,» mainis Ilves.

Ta lisas, et korralik spordikompleks eeldab ka hosteli olemasolu. Seetõttu ongi kavas Tondirabasse ehitada umbes 100 kohaga majutusasutus, kus sportlased saaksid treeninglaagrite või spordivõistluste ajal elada. Loomulikult rajatakse hosteli juurde ka söögikohad ja muu eluks vajalik.

Tuleb hästi läbi mõelda

«Minu nägemus on küll selline, et kui juba midagi rajada, siis tuleks see eelnevalt võimalikult hästi läbi mõelda,» kinnitas Ilves.

Uue spordikompleksi rajamiseks on Tondirabas kohe Tähesaju City taga 5,9 hektarit linnale kuuluvat maad. Koha aadress on Varraku 14. Tallinna üldplaneeringu järgi on seal tegemist ühiskondlike ja puhkeehitiste alaga, millele on kehtestatud ka detailplaneering. Kunagi kavandas samale alale jalgpallistaadioni TVMK meeskond, kuid see langes ära.

«Kui keegi hakkab rääkima, et see koht on liiga kaugel, siis see ei vasta tõele,» ütles Ilves. «Autoga sõites pääseb sinna mööda Lasnamäe kanalit ehk Laagna teed kesklinnast umbes 12 – 13 minutiga ning peale selle on seal ka hea ühistranspordiühendus.»

Praegu laiub tulevase spordikompleksi kohal tühermaa, kuhu Nõukogude ajal on veetud igasugust ehitusprahti. Tähesaju City kaubanduskeskuste rajamisega mõned aastad tagasi on aga suur osa Tondirabast hoopis uue väljanägemise saanud ning samasugune areng seal jätkub.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles