Väliseestlased otsustasid ESTOde korraldamise lõpetada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESTO märk.
ESTO märk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu (ÜEKN) annab teada, et järgmised ülemaailmsed eestlaste päevad toimuvad 2013. aastal San Franciscos ning seal on kavas läbi viia viimane rahvuskongress ja ESTOde pidulik lõpetamine.

Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu (ÜEKN) on lähtudes väliseesti keskorganisatsioonide ettepanekutest otsustanud, mis riikides ESTOd toimuvad, vahendab Eesti Elu kesknõukogu teadet. Nüüd on ÜEKN liikmesmaade seisukohti arvestades jõutud arusaamisele, et ESTOde korraldamine tuleks lõpetada.

Välismaal elavate eestlaste huvid ja vajadused on aastatega muutunud. Eelmine ESTO leidis aset 2009 Münsteris, Saksamaal. See oli osavõtjate arvu poolest suhteliselt tagasihoidlik ja juba siis kerkis küsimus, kas ja sel juhul kus järgmine ESTO võiks toimuda.

Järgmine kord on kavas korraldada Lääneranniku Eesti Päevi aastal 2013 San Franciscos ja koostöös nende korraldajatega on ÜEKN-il kavas läbi viia viimane rahvuskongress ja ESTOde pidulik lõpetamine.

Sellel üritusel ütleb ÜEKN lahti kõikidest oma kohustustest seoses ESTOdega.

Kanada eestlased pole nõus

ESTO päevade lõpetamisega pole aga nõus Kanda eestlased, kelle esindajad selle kohta ka avalduse tegid.

«Eestlaste Kesknõukogu Kanadas soovitab tungivalt, et ÜEKN tühistaks oma seisukoha ja paneks selle küsimuse päevakorda ning hääletusele järgmisel aastal peakoosolekul,» seisab pöördumises.

Kanada eestlaste kinnitusel pole eestlaste kesknõukogu, kuigi ta on alati lahkelt teinud oma majandusliku panuse ESTOde edukaks läbiviimiseks, senini omandanud volitust kuulutada ESTOd lõppenuks.

«Viimastel aastatel on Riia, Münsteri ja nüüd San Francisco eestlased teinud väljakutsest võimaluse ja julgelt korraldanud pidustusi, kus eestlased saavad ülemaailmselt kohtuda.

Ühelgi eestlaste organisatsioonil võõrsil ei ole täidesaatvat jõudu keelata entusiaste, kes omal algatusel on valmis ESTOsid korraldama, ükskõik kui tagasihoidlik on ennustatav osavõtt,» lõpeb Kanada eestlaste pöördumine.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles