Ojasoo: Põhuteater pani inimesed taas Skoone bastionit märkama

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Ojasoo
Tiit Ojasoo Foto: Priit Mürk

Täna on Skoone bastionil viimast päeva avatud Põhuteater. Teater NO99 kunstiline juht ja direktor Tiit Ojasoo peab projekti igati õnnestunuks, kuid tunnistab, et on sellega kaasnenud pingutusest väsinud.

«Täna on avatud uste päev. Võimalik Skoone peal ringi käia, viimast korda Põhuteatrisse sisse minna – põhuteater on tühjaks tõstetud, mistõttu on praegu ruum kõige paremini näha,» sõnas Ojasoo. «Arhitektuurselt on kõige huvitavam koht kontor ja sinna on võimalik kah sisse pääseda.»

Viis kuud tegutsenud teatrit saab külastada täna kell 12-17. Kohal on NO99 töötajad, kes soovijatele ruume tutvustavad. Avatud on ka Põhuteatrit ümbritsev avalik ruum koos pargi, kohviku, raamatulaenutuse, palliväljakute, kiikede ja masinaga, mis tõlgib inimkeele linnuhäälteks.

«Ma arvan, et Põhuteater oli väga edukas. Meie kolm eesmärki õnnestusid: tekitada linna märgatav installatsioon, vallutada tagasi üks osa Tallinnast, mis on unustatud ja maha jäänud, ning pakkuda kaasaegset ja harivat teatrit ja muud etenduskunsti programmi,» rääkis Ojasoo. «Paljud inimesed on uuesti märganud, et Skoone bastion on linnas olemas.»

Ojasoo lisas, et etenduste täituvusprotent oli väga suur. «Nii avalik ruum kui etendused leidsid sooja vastukaja,» sõnas ta. «Ma arvan, et see oli väga õnnestunud projekt.»

Tema hinnangul sobib arhitektuurne lahendus, mille Ene-Liis Semper ja arhitektuuribüroo Salto välja mõtlesid, sinna väga hästi. «Kui alguses oli muinsuskaitsel palju kõhklusi, siis ma arvan, et praegusel hetkel saavad kõik, kes seda näevad, aru, et see hoone sobib sinna,» ütles Ojasoo.

Samas tunnistas ta, et tal on väike väsimus suvisest pingutusest.

«Tegelikult valmistati seda ette kolm aastat. Kui ta nüüd laupäeval lõpuni jõuab, on sellest kahju, aga see on paratamus ja haakub NO99 üldisema kontseptsiooniga, sest meie plaan on lõpetada peale 99 lavastust,» ütles Ojasoo. Järgmisel aastal uut põhuteatrit tõenäoliselt ei tule, kuna Ojasoo sõnul ei soovi nad ennast korrata.

NO99 Põhuteater sai teoks Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles