Vallavanem: elanike mure Rebala muinsuskaitseala pärast on rutakas

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Umboja
Andrus Umboja Foto: Artur Sadovski

Kolmkümmend neli Jõelähtme elanikku saatis pöördumise, milles nad kurdavad, et vald on tegelenud salaja Rebala muinsuskaitseala vähendamisega. Vallavanem Andrus Umboja hinnangul on see kiri ülepingutatud ja rutakas.

Jõelähtme valla külavanemad, kodanikuühenduste ning ettevõtjate esindajad saatsid kultuuriministrile, vallavanemale ja riigikogule pöördumise, milles protesteerivad Rebala muinsuskaitseala piiride vähendamise vastu, mida püütakse nende hinnangul teha avalikkuse eest varjatult.

«Mulle tundub, et inimesed on asjade käigust ette rutanud. Praegu on riik alustanud uue Rebala kaitseala põhimääruse koostamist ja selle raames vaadatakse üle ka piirid,» rääkis Umboja.

«Vallavolikogu on küll võtnud augustis vastu otsuse, et piire võiks vähendada ja Rebala kaitseala, mis moodustab kolmandiku valla territooriumist, tuleks vähendada ja kaitsta seda osa, mis on kõige väärtuslikum,» tunnistas ta. «Aga, mis puudutab piiride vähendamist ja kui suures ulatuses, siis see protsess pole jõudnud veel alata.»

Ta lisas, et põhimääruse menetlus on avatud menetlus, kus tulevad avalikud väljapanekud ja kõigil on võimalik esitada oma ettepanekuid. «Inimesed on asjast ette rutanud,» märkis Umboja.

Samas tõi ta välja, et kui selle avalduse all, mis nõuab piiride säilitamist, on 34 allkirja, siis kirjutas enam kui aasta tagasi 360 inimest alla kirjale, milles peeti piire just ebamõistlikult suureks.

Umboja seletas, et piire oleks tarvis vähendada, kuna muinsuskaitse seab selged piirangud ehitustegevusele ja maakasutusele. «Kui sa tahad oma kodu korda teha, siis muinsuskaitsealal pead sa ehitustegevuse viima kooskõlla muinsuskaitse tingimustega,» tõi Umboja näiteks.

Umboja lisas, et muinsuskaitseameti juurde on moodustatud riiklik Rebala komisjon, kuhu on kaasatud kohalikud elanikud, ka üks pöördumisele alla kirjutanud külavanem. Lisaks on seal vallavalitsuse töötajad ja ministeeriumide esindajad.

Siiski ei näevat ta pöördumises probleemi. «Kõigil peab olema õigus arvamust avaldada. Aga ma leian, et see kiri on veidi ülepingutatud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles