Muinsuskaitseamet Rebala kaitseala pöördumisest: kirjasõna kannatab kõike

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Uustalu
Kalev Uustalu Foto: Mihkel Maripuu

Kui Jõelähtme elanikud saatsid pöördumise, et nemad ei soovi Rebala muinsuskaitseala vähendamist ning sellega on tegeletud salaja, siis muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalu sõnul pole see väide kindlasti tõsi.

Jõelähtme valla külavanemad, kodanikuühenduste ning ettevõtjate esindajad saatsid kultuuriministrile, vallavanemale ja riigikogule pöördumise, milles protesteerivad Rebala muinsuskaitseala piiride vähendamise vastu, mida püütakse nende hinnangul teha avalikkuse eest varjatult. Pöördumisele kirjutas alla 34 inimest.

«Rebala muinsuskaitseala piiride teema on olnud päevakorras juba üksteist aastat ja sõltuvalt sellest, millised on parajasti vallas võimul olevad inimesed, on see teema kaldunud ühte või teise kanti,» rääkis Uustalu. «Siiski on enamus võimul olnud inimestest soovinud Rebala muinsuskaitseala piire vähendada.»

Uustalu märkis, et muinsuskaitseameti soov pole olnud piiride vähendamine, kuid kui järjekindalt nii vallavalitsus kui vallavolikogu, kes esindab oma valijaid, on jätkuvalt sellisel seisukohal, siis tuleb nendega läbirääkimisi pidada.

Augustis toimus Jõelähtme vallas istung, mille tulemusena saadeti muinsuskaitseametile teade Rebala muinsuskaitseala vähendamise soovist. Praegu on teema arutlusel.

«Meil on loodud Rebala muinsuskaitseala töörühm, kuhu on kaasatud nii vallaametnikud, kohalikud elanikud kui erinevate ministeeriumide esindajad,» seletas Uustalu. «See, et praegu üks grupp inimesi esitas avalduse, ei tähenda, et nüüd järsku oleks midagi juhtunud. Protsess on kestnud aastast 2000.»

Uustalu rääkis, et muinsuskaitseameti jaoks on teema keeruline, kuna amet soovib koostada uut Rebala muinsuskaitseala põhimäärust, mistõttu on nad huvitatud, et vallast tuleks selge seisukoht.

«Selle ettevalmistamiseks on välja töötatud ja valla poolt vastu võetud Rebala muinsuskaitseala teemaplaneering, kuhu olid kaasatud valla elanikud,» rääkis Uustalu. Samas oli pöördumises öeldud, et piire tahetakse vähendada avalikkuse eest varjatult.

«Selle kohta on mul ainult üks sõna – kirjasõna kannatab igasugust juttu,» ütles Uustalu. «Eks iga huvigrupp kirjutab asju nii nagu vaja. See, mida seal kirjutati, oli sulaselge vale. See on aastatepikkune teema. See ei ole kellelegi üllatus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles