Möödub 100 aastat poliitik Heinrich Marga sünnist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus Heinrich Margast.
Näitus Heinrich Margast. Foto: Riigikantselei

Täna möödub 100 aastat Heinrich Marga sünnist, sünniaastapäeva tähistamiseks avati riigikantselei eestvedamisel Marga sünnivallas temale pühendatud näitus.

«Heinrich Marga suurim teene seisneb Eesti Vabariigi õigusliku järjepidevuse hoidmisel eksiilis,» ütles riigisekretär Heiki Loot näituse üleandmisel Krootuse põhikoolile, teatas riigikantselei pressiesindaja.

«Tema riigimehe elu kõrghetk ei olnud mitte asumine peaministriks vabariigi presidendi ülesannetes, vaid oma volituste üleandmine taasiseseisvunud Eesti Vabariigi presidendile Lennart Merile 8. oktoobril 1992. aastal,» lisas Loot.

Heinrich Mark sai eksiilvalitsuse peaministriks presidendi ülesannetes 1. märtsil 1990. Ta oli ka 1953-1971 eksiilvalitsuse riigisekretär ning 1971-1990 peaministri asetäitja.

Heinrich Mark sündis Kõlleste vallas talunik August Margki ja Anna Karoline Margki (sünd. Raig) peres. Ta õppis Tartu õpetajate seminaris 1930–1932 ja 1938. aastal lõpetas Tartu ülikooli õigusteaduskonna.

Kooliõpetaja ning juristina töötanud Mark põgenes 1943. aastal Soome ja asus aasta hiljem Rootsi. Soomes oli Mark üks Eesti Büroo organiseerijaid ja ajalehe Malevlane peatoimetaja abi. Rootsis tegutses Mark aktiivselt Eesti Komitee koolitoimkonnas, 1954-1975 oli ta Eesti Komitee büroojuhataja ja abiesimees, 1975-1982 esimees ning aastast 1982 auesimees. 1951-1979 oli Mark Eesti Rahvusnõukogu peasekretär.

Heinrich Mark suri 2. augustil 2004 Stockholmis. Tema põrm on puistatud mälestamishiide Stockholmi metsakalmistul. Tema sünnikohta tähistav mälestuskivi, mis avati Eesti Vabariigi 90. juubeliaastal, asub Põlvamaal Kõlleste vallas Ihamaru külas Otsa talus.

Näituse Heinrich Margast koostas Liivi Uuet riigiarhiivist ja kujundas Einike Soosaar ning sellega saab tutvuda ka riigikantselei kodulehel. Eile esitleti Stenbocki majas postmargiseeria «Eesti riigivanemad 1918-2018» raames ka Heinrich Margale pühendatud postmarki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles