IRLil napib uue juhi leidmisel valikuvariante

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits.

Pärast seda, kui Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juht Mart Laar teatas, et ei kavatse enam erakonna esimeheks kandideerida, asus partei tagatuba Laarile mantlipärijat valima. Paslikke kandidaate napib ning neistki on mõni pakkumise tagasi lükanud.

Suur osa IRLi liikmeist näeks Laari asemikuna meeleldi kunagist Res Publica esimeest Juhan Partsi, ent viimane on väiksemas ringis tunnistanud, et ei soovi kindlasti parteijuhiks hakata. Esiteks on ta parteijuht ja peaminister juba olnud ning ilmselt tajub, et jõuhoovad jääksid erakonna juhi isikust hoolimata ikkagi siseminister Ken-Marti Vaheri ümber koondunud seltskonna kätte.

See ei tähenda aga, et Parts valimismängus kaasa ei lööks – ilmselt taandab ta oma kandidatuuri kellegi teise kasuks alles jaanuari lõpus peetaval erakonna üldkogul. Pealegi võib Parts erakonnajuhina taas kõne alla tulla juba kahe aasta pärast, kui partei saab riigikogu valimiste eel jälle esimeest vahetada ning Partsi tänavu augustis sündinud poeg veidi suurem on.

Oma taandumisotsusest Postimehele antud intervjuus teatanud Laar märkis toona, et esimehe kohale võib pretendeerida ka mõni üllatuskandidaat, kuid see võimalus näib praegu väga ebatõenäoline.

Pigem kerkivad erakonna kuu või paari pärast peetavatel piirkondlikel üldkogudel juhitooli nõudlejateks ikkagi riigikogu esimees Ene Ergma, haridusminister Jaak Aaviksoo ja regionaalminister Siim Kiisler.
IRLi liige Mihhail Lotman kirjutas hiljuti oma blogis, et kõik nimetatud kandidaadid on väga tugevad, kuid erakonnas on neid veelgi.

«Nimetaksin kas või Tõnis Lukast, üht Isamaaliidu ja Res Publica ühinemise ideoloogi ja läbiviijat, kellel on pealegi erakonna juhtimise kogemus; aga ka Mart Nutti, Urmas Reinsalut, Marko Mihkelsoni ja veel paljusid teisi. Minu n-ö dream choice (ingl unelmate valik – toim) oleks Peeter Tulviste või Tunne Kelam. Teine asi muidugi, kuidas nad pehmeks rääkida,» kirjutas Lotman.

«Vana Isamaaliidu» esindaja kaasalöömist uue juhi valimisel ootab ka Res Publica leer. Nende meelest on erakonda teravalt kritiseerinud seltskonnal moraalne kohustus üles astuda ning seeläbi testida oma tegelikku kandepinda erakonnas.

Seda Tõnis Lukas ja tema kaasvõitlejad suure tõenäosusega siiski ei tee, vaid jäävad pigem tagaplaanile ja keskenduvad hoopis tööle kuu aja eest loodud MTÜs Vaba Isamaaline Kodanik, millega on praeguseks liitunud umbes poolsada inimest. Ühenduse liikmed käivad koos kaks korda kuus ning sõltuvalt mõttearendustest on koosviibimistele kutsutud ka külalisi.

Näiteks on käinud rääkimas uudisteagentuuri BNS juht Anvar Samost ja pankur Indrek Neivelt. Plaanis on kutsuda rääkima ka president Toomas Hendrik Ilvese õigusnõunik Ülle Madise.

MTÜ on oma liikmeskonna kogumisel puutunud kokku sellegagi, et kodanikuühendusega ei ole julgenud liituda mitmed ministeeriumide töötajad või koolijuhid.

Ühingu juhatusse kuuluvad Andres Ammas, Helir-Valdor Seederi endine nõunik Külliki Kübarsepp ja Tõnis Lukase endine nõunik haridusministeeriumi päevilt Toomas Kalmus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles