Eesti sõdurid teenisid Iraagis välja ratsaväekannused

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid traditsiooniliste Havai kaelakeedega.
Eesti sõdurid traditsiooniliste Havai kaelakeedega. Foto: Kaitsejõudude peastaap

Iraagis teenistust lõpetav Eesti jalaväerühma Estpla-17 liikmed pälvisid USA ratsaväe esindajatelt eeskujuliku teenistuse eest kuldsed ratsaväekannused.

Ameerika Ühendriikide Rahvusvahelise Bagdadi diviisi 2. jalaväebrigaadi 2-14 pataljoni juhtkond autasustas nädalavahetusel Taji sõjaväebaasis korraldatud tseremoonial Eesti jalaväerühma Estpla-17 liikmeid kuldsete ratsaväekannustega, teatas kaitsejõudude peastaap.

Kannuste andmise traditsiooniga tunnustavad USA ratsaväelased neid sõdureid, kes on teeninud välisoperatsioonidel eeskujulikult ning pühendumusega. Kuldsete kannuste kandmise õigus antakse traditsiooniliselt ainult neile sõduritele, kes on välisoperatsiooni lõpetanud. Kannuste kandmise õigus tähendab ratsaväelaste ehk eliitsõdurite hulka arvamist.

«Viimase aasta jooksul meie vastutusalal Sab al Boori linna ümbruses toimunud positiivsetes arengutes on suur osa Eesti sõduritel,» ütles kolonelleitnant Thomas Mackey pataljoni 2-14 ülem. Mackey sõnul on ta uhke, et on saanud teenida koos eestlastega.

Hawaiilt pärit pataljoni võitluskaaslased kinkisid Estpla-17 liikmetele traditsioonilised Hawaii kaelakeed, mida kannavad liidrid ja juhid.

Ligi kuue teenistuskuu jooksul on Estpla-17 läbi viinud üle seitsmekümne patrull- ja läbiotsimisoperatsiooni, sealhulgas koos Iraagi armee ja politsei üksustega. Rühm on konfiskeerinud käsitulirelvi ja isevalmistatud lõhkekehade tegemiseks vajalikke komponente.

34-liikmeline kergejalaväerühm on ette valmistatud läbi viima jalgsi- ning motoriseeritud patrulle, läbiotsimisi, konvoide saatmist ja objektide valvet.

Eesti kaitseväelased viivad läbi operatsioone koostöös Ameerika Ühendriikide üksuste ning Iraagi julgeolekujõududega. Estpla-17 kuulub USA Rahvusvahelise Bagdadi diviisi 25. jalaväebrigaadi soomusjalaväepataljoni 2-14 koosseisu. Eesti on andnud oma missiooniüksuse operatiivjuhtimise üle Ameerika Ühendriikide relvajõudude Keskregiooni väejuhatusele CENTCOM.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles