Saaremaa «Pisa torni» kompleks laguneb

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiipsaare majakas viltusena ja sirges asendis.
Kiipsaare majakas viltusena ja sirges asendis. Foto: Pm

Saaremaa üks omapärasemaid vaatamisväärsusi Kiipsaare majakakompleks laguneb hoolimata Kihelkonna vallavalitsuse korduvatest omanikule tehtud meeldetuletustest talle kuuluv vara korda seada.

Saaremaa Pisa torniks nimetatava Kiipsaare majaka kompleksi olukord halveneb üha, viimati varises tormiga osaliselt merre majakavahi eluhoone, kirjutab Meie Maa.

Seitsme aasta jooksul, mil majakakompleksil on olnud uus omanik, pole kinnistul mingit arengut näha olnud ning Kiipsaare tuletorn, majakavahi maja, saunahoone ja kaev on olnud ilmastiku meelevallas.

«Kiipsaare tuletorni kokkuvarisemine või ümberkukkumine ei ähvarda, kuigi see on pärast 2005. aasta jaanuaritorme umbes 60 meetri kaugusel meres,» ütles Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam.

«Majakavahi hoone on aga poolenisti merre varisenud ja ma arvan, et ülejärgmise tormiga võib kogu hoone täiega kukku variseda. Saun ja kaev on õnneks kaugemal, neid meri lagundama veel ei jõua.»

Kihelkonna vallavanema sõnul tegi vald kompleksi omanikule Meelis Osale hiljuti järjekordse meeldetuletuse, et objektid tuleks nende lagunemise peatamiseks korda seada.

Tema sõnul tuleb omanikku natuke ka mõista, sest masu seadis arendustegevusele piirid.

Kunagine jaanuaritorm pani arendusele kõva põntsu, sest tormi väljauhutud pinnas tekitas viltuse tuletorni ja maa vahele 40–50 meetri laiuse veekihi.

Vaid aasta enne jaanuaritormi Kihelkonna vallalt 1933. aastal ehitatud Kiipsaare tuletorni ja kolm teist objekti ostnud kinnisvaraärimees Meelis Osa soovis seepeale kohtu kaudu tehingu tühistamist ja osturaha 777 777 krooni tagastamist, kuid kohus taotlust ei rahuldanud, kuna ostuhetkel kehtisid kõik valla väljastatud projekteerimistingimused.

Meelis Osaga ei õnnestunud Meie Maal eile ühendust saada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles