Endise vallavanema sõnul on koostöö kaitseväega olematu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalvi Kõva.
Kalvi Kõva. Foto: Internet

Kuni 2004. aastani ei olnud Rõuge vallal mingit informatsiooni, et sinna üldse plaanitakse midagi kaitseväega seotut teha, ja Võrumaa üldplaneeringus oli Nursipalu selle ala kohal hoopiski märge «rohevõrgustik», meenutas tollane vallavanem ja praegu riigikogu liige Kalvi Kõva.




Tema sõnul on peamine probleem, et kõigi nende möödunud aastate jooksul on kaitseministeeriumi valmisolek tsiviil-militaarkoostööks olnud nullilähedane. Kui seda oleks tehtud, oleks praegu vastuseis palju väiksem.
«Nad ei ole Rõuge rahvale omalt poolt midagi pakkunud, kaitsevägi on siin nagu külaline, kes tuleb, teeb ja läheb ära, aga ei ela iga päev koos meiega,» rääkis Kõva, viidates koostööle, mida ei saa otseselt kuhugi seadustesse kirjutada, aga mis paljudes teistes riikides on enesestmõistetav.

Kõva kinnitusel oleks ammu olnud võimalik teha väikseid asju, mis kaitsejõudude jaoks kuigi palju ei maksa, näiteks vahetada mõnel lähedal asuval majal aknad helikindlamate vastu.

Ta tõi näite, et suurte prügilate tegemisel on tavaline, et võetakse tööle eraldi inimene, kes käib iga päev kohaliku rahvaga rääkimas, kuulab mured ära ja annab seletusi, kui asi on seletatav. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles