Riik valmistab ette KOVidele maamaksu hüvitamise plaani

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik

2013. aastal kaotatav maamaks kodualusele maale kompenseeritakse kohalikele omavalitsustele tulumaksust laekuva osa suurendamise läbi, ütles peaminister Andrus Ansip tänasel valitsuse pressikonverentsil.

Ansip nentis, et see on kõige õiglasem jaotus, kuivõrd maamaksu ja tulumaksu laekumise vahel on väga tugev korrelatsioon. Tema hinnangul ei ole muud meetmed maamaksu kompenseerimiseks – näiteks laekumata summa hüvitamine – nii head, sest mitu omavalitsust on juba loobunud maamaksust. «Kas see tähendab siis seda, et neid tuleb karistada sellise seaduse rakendamisega ja nendele ei peakski kompensatsiooni maksma?» osutas Ansip.

Rahandusminister Jürgen Ligi lisas, et kompenseerimist käsitlev eelnõu on küll paberile pandud, kuid ootab hetkel oma järge, sest praegu on teised prioriteedid. Eelnõu rakenduks alles 2013. aastast.

Maamaksu kaotamise tõttu väheneb omavalitsuste tulu 17 miljoni euro võrra, samas tulumaksust laekuva protsendi suurenemisel saaksid omavalitsused juurde 27 miljonit.

Riigi eelarvet kärpides vähendati majanduskriisi ajal kohalikele omavalitsustele laekuvat tulumaksu protsenti 11,93-lt 11,4-le. Maamaks kodualusele maale kaotatakse 2013. aastast, kuid seni pole täpset kompenseerimismeedet täpsustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles