Mustamäe vanima maja kohale kerkis moodne üliõpilaskodu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue ühiselamu asukad Alina Knjazeva ja Maksim Stepanjuk olid eile eriti õnnelikud – igavene tudeng Juulius tõmbas loosikastist välja just nende tulevase toa numbri ja see tähendas, et noored võitsid teleri.
Uue ühiselamu asukad Alina Knjazeva ja Maksim Stepanjuk olid eile eriti õnnelikud – igavene tudeng Juulius tõmbas loosikastist välja just nende tulevase toa numbri ja see tähendas, et noored võitsid teleri. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Tehnikaülikool avas eile väidetavalt Eesti kõige moodsama ühiselamu, mis kerkis Mustamäe vanima, 1962. aastal valminud maja kohale. Hoone nullkorrusel asuvad jalgrattaparkla ja pesumaja.


Endine majandusminister Jaak Leimann, kes aastatel 1959–1964 tollases Tallinna Polütehnilises Instituudis majandust tudeeris, oli jõudnud juba enne tuliuue ühiselamu pidulikku avamist majas ringi käia.



«Kui saaks nüüd siia tagasi tulla, paneks elu jälle käima,» oli ta uue moodsa tudengikodu üle tõeliselt rõõmus.



Leimann elas üliõpilasaastatel küll põhiliselt Koskla tänava ühikas, sest Akadeemia tee majad ei olnud veel valmis. Aspirantuuris õppides oli tal aga au ööbida ka eelmisel aastal lammutamisele läinud vanas ühiselamus.



Uue ühiselamu ette oli eile kogunenud teisigi endisi tipikaid, kes omavahel arutasid, millistes tubades tollal elati. Keegi küsis: ei tea mitu pidu õhtul uues majas ka käima tõmmatakse?



Kuuüür 1200 krooni


Eesti Ehituse ehitatud ning ASi Amhold projekteeritud viiekorruselises ühiselamus leiab uue kodu 344 tudengit. Kortereid on 91. Igaüks neist koosneb kahest kahekohalisest toast, ühisest köögist, duširuumist ning tualetist.



Hoone nullkorrusel asuvad jalgrattaparkla, töökoda ja pesumaja. Majas on lift ning esimesel korrusel kaks korterit liikumispuuetega tudengitele. Suitsetada ruumides ei tohi. Järgmise aasta veebruaris valmib ka majaalune autoparkla.



Kolmanda kursuse mehhatroonika üliõpilane Alan Pikk teadis küll oma tuba neljandal korrusel, kuid ei olnud veel võtit kätte saanud. Järjekord pidavat olema.



Pikk ütles, et koha eest uues korteris tuleb tal kuus 1200 krooni üüri maksta, sellele lisanduvad kommunaalmaksud. Pole just vähe, aga elamine tundus talle igati vastuvõetav olevat.



«Tingimused on ikka hoopis midagi muud kui vanas ühikas. Seal maksin küll kolm korda vähem üüri, aga prussakad jooksid ringi ning koridori ainukeses duširuumis vohas hallitus,» lisas ta.



Tudengid said endale uues ühiselamus toad nimekirja alusel. Kui kõik korterid täis, tõmmati nimistule kriips alla. Kõigile soovijatele kohti ei jätkunud, kuid neile jääb lohutus, et tuleva aasta oktoobris valmib samas kõrval järgmine moodne ühiselamu.



Tõenäoliselt kõige õnnelikumad olid eile uue ühiselamu toa 505a asukad Alina Knjazeva ja Maksim Stepanjuk, kellele loosiõnn tõi ka uue teleri. Nimelt panid kõik kohalviibinud tudengid teleri pappkasti oma toa numbriga paberi ning igavene tudeng Juulius tõmbas nende hulgast välja võitja. Alina ja Maksim lausa hüppasid rõõmust, kui kuulsid oma võidust.



Olemas kõik vajalik


Natuke nukker oli aga 410. toa elanik Jevgeni Trifonov, sest tal ei õnnestunud esimese hooga oma korteri ust avada. Õnnetu tudeng arvas, et võib-olla on tegemist ehituspraagiga. Lõpuks tegi aga keegi talle selgeks, kuidas võtit õigesti keerata, et uks siiski avaneks.



Tehnikaülikooli rektor Peep Sürje kinnitas pidulikul avamisel, et uues majas on olemas kõik, mida üks tudeng eluks vajab. Uue kampuse ehk üliõpilasküla ehitamisele on kulunud 430 miljonit krooni, millest riik on andnud 80 miljonit.



Eile avatud ning tuleval sügisel valmiv ühiselamu koos maa-aluse autoparklaga läheb maksma 258 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles