Politsei- ja piirivalveamet: riigihange nõudis aega

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästekopter.
Päästekopter. Foto: Toomas Huik

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo juht Martin Luige põhjendab päästekopteri hoolduses algselt tekkinud viivitust vajadusega korraldada riigihange.

Kuna kopteri 1200 tunni hoolduse maksumuseks hinnati vähemalt 250 000 eurot, tuli PPAl vastavalt seadusele korraldada riigihange, millega alustati jaanuaris, selgitas Luige. Hanke pakkumiste esitamise tähtaeg oli 18. märts, ent kuna antud kopteril oli täis saamas nelja aasta ja 1200 lennutunni pikkune hooldustsükkel, siis otsustati ta saata Belgiasse veel enne hankeprotsessi lõppemist kasutades ära viimaseid lennutunde.

«Vastasel juhul oleks kopter hiljem tulnud transportida sinna maismaad mööda, mis poleks kindlasti olnud mõistlik lahendus.»

Luige selgitust mööda oli 8. märtsiks PPA saanud kopteri tootjalt pakkumise, millele järgnes pakkumise tingimuste analüüs ning läbirääkimised lepingu osas. Leping allkirjastati mai lõpus.

«Arvestades, et tegemist oli üle rahvusvahelise piirmäära oleva hankega, mis puudutas lennundusvaldkonda ning koostööd välispartneriga, on hanke läbiviimisele kulunud neli kuud igati mõistlik aeg. Antud juhul oli lihtsalt mõistlik saata kopter Belgiasse juba enne, kui leping sõlmitud,» rääkis Luige.

Tema sõnul tuleb samuti arvestada, et perioodi, mil kopter juba Belgias viibis, kuid hanke läbiviimine alles kestis, kasutas tootja juba kopteri defekteerimiseks (kopteri ülevaatus, lahtivõtmine, defektsete detailide tuvastamine).

Postimees kirjutas täna, et seitsmendat kuud remondis olev, kümneid miljoneid maksev piirivalve päästehelikopter seisis tänavu märtsist alates Belgias kaks ja pool kuud niisama, sest Eesti pool ei suutnud ette valmistada kopteri ülipõhjalikuks - 1200 lennutunni järel kohutuslikuks muutuva hoolduse lepingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles