Õiguskantsler: ametnike töökoha- ja tegevuspiirang on vastuolus põhiseadusega

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder
Õiguskantsler Indrek Teder Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsler Indrek Teder on seisukohal, et korruptsioonivastase seaduse tegevuspiirang, mis keelab ametiisikul kuuluda sellise äriühingu juht- või järelevalveorganisse, mille tegevusega tema ametiseisund puutumuses ei ole, on põhiseadusega vastuolus.

«Selline keeld on liiga intensiivne põhiõiguste riive, mis ei aita piisavalt kaasa eesmärgi tegelikule saavutamisele - korruptsiooni vältimisele. Seetõttu rikub see piirang õiguskantsleri hinnangul ametiisiku põhiseadusest tulenevat põhiõigust valida vabalt tegevusala, elukutset ja töökohta,» leidis Teder.

Korruptsioonivastane seadus keelab riigi ja kohaliku omavalitsuse ametiisikutel olla äriühingu juht- või järelevalveorgani liige. «See korruptsioonivastases seaduses sätestatud tegevuspiirang riivab põhiseaduslikku õigust valida vabalt tegevusala, elukutset ja töökohta, kuna välistab ametiisikuks oleval või selleks saada soovival isikul võimaluse leida ühtlasi rakendust äriühingu juht- või järelevalveorganites,» kirjutas Teder.

«Samas kehtib see tegevuspiirang – keeld kuuluda äriühingu juht- või järelevalveorganisse – ka ametiisikute suhtes, kelle pädevuses ei olegi teha ühtegi äriühingut või selle juht- või järelevalveorganit puudutavat otsust. Sellisel juhul ei saa see ametiisik selle äriühingu suhtes ka korruptiivselt tegutseda. Kui avalikule huvile kahju tekkida ei saa, siis puudub vajadus sellise tegevuspiirangu järele,» kirjutas õiguskantsler.

Õiguskantsler on seisukohal, et iga põhiõiguste piirang peab olema demokraatlikus õigusriigis vajalik, st aitama saavutada soovitud eesmärki. Seetõttu toetab õiguskantsler kaheldava efektiivsusega meetmete kaotamist, mis devalveerivad korruptsiooni tegelikku ärahoidmist. Õiguskantsleri hinnangul on vaja panustada sellesse, et vajalikke piiranguid järgitakse ja nende täitmise üle on tugev kontroll.

Õiguskantsler saatis täna justiitsministrile märgukirja ettepanekuga esitada riigikogule eelnõu selle vastuolu kõrvaldamiseks.

Õiguskantsler menetles teemat mitmetest avaldustest, sh Edgar Savisaare avaldusest lähtuvalt, milles paluti hinnata korruptsioonivastases seaduses sätestatud tegevuspiirangu vastavust põhiseadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles