Rootsi maavärinat võis tunda ka Eestis

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seismogramm.
Seismogramm. Foto: Reuters / Scanpix

Täna hommikul Rootsit tabanud maavärin jõudis meie mõõtejaamade järgi Eestisse kell 7.21 ning veel voodis olnud inimesed võisid seda ka tunda.


Eesti Geoloogiakeskuse seismoloog Heidi Soosalu rääkis Postimees.ee'le, et Matsalu seismoloogiajaam registreeris maavärina täna hommikul kell 7.21.36, Harjumaa Suurupi seismoloogiajaam kaheksa sekundit hiljem ja Tartumaa Vasula seismoloogiajaam veel 20 sekundit hiljem.

Soosalu sõnul oli maavärin nii tugev, et hommikul veel voodis olnud inimesed võisid seda tunda, kuid purustuste põhjustamiseks jäi see ilmselt liiga nõrgaks. Ta ütles, et geoloogiakeskus teab vähemalt ühest inimesest, kes väidab olevat maavärinat märganud.

Kuigi kuni viie magnituudi tugevune maavärin on meie piirkonnas väga suur, ei ole Soosalu sõnul tänu kõrgetele ehitusstandarditele suuri purustusi põhjust karta. 

«Rootsis on majad puidust või raudbetoonist ning isegi kui neid põrutada, jäävad nad püsti. Näiteks Aafrikas, Agadiris põhjustas umbes sama tugev maavärin suuri purustusi ja tappis palju inimesi, sest sealsed majad on ehitatud savitellistest ja purunevad palju lihtsamalt,»  rääkis Soosalu.

Täna hommikul tabas Rootsi lõunaosa maavärin, mille tugevuseks mõõdeti 4,7 magnituudi Richteri skaala järgi.

Maavärina epitsenter asus 59 kilomeetri kaugusel Rootsi suuruselt kolmandast linnast Malmöst, vahendas AFP Uppsala ülikooli seismoloogiainstituudi teadet.

Kohaliku meedia teatel oli maavärinat tunda kogu Lõuna-Rootsis, kuid lisaks sellele ka Taani põhjaosas ja riigi pealinnas Kopenhaagenis.

Vaatamata sellele, et maavärin raputas tuntavalt hooneid, pole hukkunutest ja purustustest seni veel teatatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles