Kool keelas katkiste teksade ja dresside kandmise

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Westholm soovib, et õpilased kannaksid korrektset riietust.
Westholm soovib, et õpilased kannaksid korrektset riietust. Foto: Panther Media/Scanpix

Tallinna Jakob Westholmi kooli noorte õpetajate algatusel koostati nimekiri riietusest, mis kooli ei sobi. Nii sattusid põlu alla dressid, lõhkised teksad, aga ka suurte reklaamtekstidega särgid.

«Probleem oli selles, et senises kodukorras oli kirjas, et alternatiiviks koolivormile on lubatud korralik riietus ja siis iga õpilane tõlgendas seda vastavalt oma soovile,» selgitas üks noortest õpetajatest, kooli infojuht Andrus Altmeri. «Kas kapuutsiga pusa, mis tänapäeval on popp ja noortepärane, on korralik riietus, mida on mõned väitnud, kui neile on märkusi tehtud,» tõi ta näite. Altmeri sõnul leidsid koolis lubatud riietust arutades nii noored õpetajad kui ka õpilased, et dressid ei ole korralik riietus.

«Samas ei keelata teksapükse ega T-särke. Lihtsalt küsimus oli selles, kas kool peab olema see koht, kus Hello Kittyt reklaamida ja siis leidsime, et see nii ei ole,» sõnas ta. Altmeri sõnul ei ole Westholmi koolis kavas nõuda, et noored hakkaksid peitma T-särgil olevat tootjalogo. «Aga on suur vahe, kas Lacoste on väikselt kirjutatud kuhugi turja peale või on mingi väga suur pilt keset rinda. Seda, et särki pole reklaami all näha, seda me taunime,» selgitas ta.

Infojuhi kinnitusel nõustusid õpilaste esindajad suuresti noorte õpetajate esitatud ebasobiva riietuse nimekirjaga ning suuri vaidlusi see ei tekitanud.

Õpilasomavalitsuse juht, 11. klassis käiv Elina Kaarneem kinnitas, et põhimõtteliselt nende arvamus ühtis õpetajate omaga. «Me leidsime, et kooli ei sobi lõhkised püksid ja hästi kirjud särgid,» rääkis ta. Neiu kinnitusel pole ta küll kuulnud, et keegi tema kaaslastest riietust reguleerivat halvustaks. «Võib-olla on asi selles, et tegu on ikkagi 11. klassiga ja mõistus on pähe tulnud, on aru saadud, et kool on viisakas asutus.»

Jakob Westholmi Gümnaasiumi uue kodukorra kohaselt ei ole õpilastel lubatud kanda piltide, tekstide, reklaamide ja aplikatsioonidega riideid, dresse väljaspool kehalise kasvatuse tundi, katkiseid ja paljastavaid riideid, silmatorkavaid ehteid, neete, rõngaid ja muid kaunistusi ning silmatorkavat meiki.

Tallinna teistes koolides on koolis kantav riietus erinevalt reguleeritud. Tallinna Kunstigümnaasiumi kodukorras on kirjas vaid, et kooli ruumides on keelatud kanda peakatet (igasugused mütsid, rätid, kapuutsid jm), aga ka kõrvaklappe.

Mustamäel asuvas 32. keskkoolis nõutakse, et õpilane riietuks koolis korrektselt, väljakutsuv ning keha paljastav riietus ei ole kooli sobiv. Dresse lubatakse kanda vaid kehalise kasvatuse tunnis ja kooli siseruumides tuleb olla peakatteta.

Inglise Kolledži kodukorra kohaselt peavad noormehed kandma tumedaid viigipükse, kooli kampsunit või vesti ja koolilipsu. Alternatiivina on lubatud tume ülikond. Neidudel on lubatud kanda tumedat seelikut või pükse, ühevärvilist pluusi, kooli kampsunit/vesti/jakki.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles