Enamik Eesti lapsi on kokku puutunud netiohtudega

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida rohkem surfatakse netis, seda suurem on tõenäosus puutuda kokku mõne netiohuga.
Mida rohkem surfatakse netis, seda suurem on tõenäosus puutuda kokku mõne netiohuga. Foto: Panther Media/Scanpix

Rahvusvahelisest uuringu kohaselt kuulub Eesti nende riikide sekka, kus enamik lapsi on puutunud kokku mõne internetis varitseva ohuga.

Ühe või enama online-riskiga on kokku puutunud ligikaudu kuus kümnest lapsest Eestis, Leedus, Norras, Tšehhi Vabariigis ja Rootsis, selgus rahvusvahelisest uuringust «EU kids Online». Vähem riskijuhtumeid leidub Portugalis, Itaalias ja Türgis. Veerand Eesti lastest on olnud internetis kogetu tõttu häiritud.

Suurimat arvu erinevaid online-tegevusi harrastavad lapsed endi sõnul Leedus, Tšehhi Vabariigis, Eestis, Prantsusmaal ja Rootsis ning vähim Iirimaal ja Türgis.

«Mida rohkem kasutavad lapsed internetti igapäevaselt, seda enam on nad kokku puutunud ühe või mitme riskiga. Samas toob laialdasem kasutus kaasa rohkem võimalusi ja kahtlemata ka hüvesid,» tõdeti uuringu kokuvõttes.

Laste arvates on kõige tavapärasemaks riskantseks tegevuseks internetis suhtlemine uute inimestega, keda nad pole reaalselt kohanud. Ligi kolmandik Euroopa 9- kuni 16-aastastest internetikasutajatest on suhelnud võõraga, keda nad ei ole päriselus kohanud.

Samas kohtuvad lapsed online-tuttavaga reaalselt palju harvem. Vaid üheksa protsenti lastest on viimase aasta jooksul kohtunud online-tuttavaga ka tegelikult ja üks protsent kõigist lastest (või kohtumisele läinutest üks üheksandik) on olnud sellest kohtumisest häiritud.

Teine kõige tavalisem risk on kellegi kasutaja poolt loodud kahjuliku veebilehega kokkupuutumine. Iga neljas 11- kuni 16-aastane Euroopa laps on sattunud veebilehele, kus kajastatakse vihkamist, enesevigastamist, narkootikumide kasutamist, enesetappe, propageeritakse anaoreksiat. Pea iga kümnes laps on n kokku puutunud nende isikuandmete väärkasutamisega.

«EU kids Online» uuring viidi läbi mullu ning selles osales 25 000 last 25-st Euroopa riigist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles