Kaitseväe kalmistul asendati lõhutud infotahvlid uutega

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinsuskaitse Selts paigaldas Kaitseväe kalmistu väravate juurde uued infotahvlid nende asemele, mis kevadel ära lõhuti.
Muinsuskaitse Selts paigaldas Kaitseväe kalmistu väravate juurde uued infotahvlid nende asemele, mis kevadel ära lõhuti. Foto: Peeter Langovits

Muinsuskaitse Selts paigaldas Filtri teel asuva Kaitseväe kalmistu väravate juurde uued infotahvlid nende asemel, mis kevadel ära rikuti.


Eelmised infotahvlid pandi kalmistu väravate juurde aprilli alguses, kuid nendel olnud lause pronkssõduri kohta ajas tagajalgadele niinimetatud Eesti Antifašistliku Komitee. Nimelt oli skeemil tähistatud pronkssõduri asukoht ja selle juurde selgituseks kirjutatud: «2007. aasta aprillis toodi siia Tõnismäelt monument 1944. aasta 22. septembril Tallinna okupeerinud Nõukogude Armee võitlejatele.»

Infotahvlid langesid kohe vandaalide rünnakute alla, neid oli taotud teravate esemetega ning keegi oli üritanud sealt maha kraapida sõna «okupeerinud». Paari päeva pärast võeti rikutud infotahvlid kalmistu väravate juurest maha.

Nüüd on infotahvlite sõnastust muudetud, kuid ka uues sõnastuses leidub sõna «okupatsioon».
Nii on ajaloosündmuste kronoloogias kirjas: 1939. aastal algas II maailmasõda. 1940. aasta juunis okupeeris Nõukogude Liit Eesti. 1941. aasta suvel okupeeris Saksamaa Eesti.

Ja veidi allpool: 1944. aasta sügisel vallutas Punaarmee Eesti, võimult kõrvaldati pärast sakslaste lahkumist ametisse nimetatud Eesti Vabariigi valitsus. Jätkus Nõukogude Liidu okupatsioon.

Pronkssõdurit nimetatakse seekord monumendiks Tallinna vallutamisel surma saanud punaarmeelastele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles