Noa restoranist alguse saanud salmonelloosipuhang laieneb: haigestunud on 33 inimest (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NOA restoran suleti ajutiselt toidumürgituse tõttu.
NOA restoran suleti ajutiselt toidumürgituse tõttu. Foto: Eero Vabamägi

Noa restoranist alguse saanud viimaste aastate suurim salmonelloosipuhang võtab aina suuremaid mõõtmeid, terviseameti andmetel on haigestunud kokku 33 inimest.

«Terviseameti andmetel on haigestunud 33 inimest, arsti poole on pöördunud 30,» ütles terviseameti kommunikatsiooninõunik Simmo Saar Postimehele.

Haigestunud inimestest paigutati haiglaravile 16. Laboratoorselt on salmonelloos leidnud praeguse seisuga kinnitust 14 juhul. Haigestunutest viis olid restorani töötajad, ülejäänud külastajad.

Veel eelmise nädala lõpu seisuga oli seoses salmonelloosipuhanguga arstide poole pöördunud 24 inimest, kellest 14 jäeti haiglaravile.

Terviseamet sai võimalikust haiguspuhangu kahtlusest teada 18. juuli õhtul. Järgmise päeva hommikul käisid Noa restoranis kohapealset olukorda hindamas terviseamet koos veterinaar- ja toiduameti töötajatega. Veterinaar- ja toiduamet võttis vajalikud analüüsid võimaliku nakkusallika ja haigustekitaja levikutee väljaselgitamiseks.

Veterinaar- ja toiduameti pressiesindaja Elen Kurvits ütles Postimehele, et suure tõenäosusega selgub haiguspuhangu põhjustaja teisipäeval või kolmapäeval.

Salmonelloosi puhul on tegu Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt põhjustatud soolenakkusega, millesse nakatutakse suukaudselt. Haiguse peiteperioodiks võib olla 6–72 tundi. Haigestumise iseloomulikeks sümptomiteks on rohke ja kurnav kõhulahtisus koos kehatemperatuuri tõusu, pea- ja kõhuvalu, iivelduse ja vahel ka oksendamisega, millega kaasneb suur vedeliku kaotus.

Haigusnähud püsivad neli kuni seitse päeva. Raskematel juhtudel vajab haigestunu haiglaravi.

Nakkusallikaks võib olla haigestunud inimene või loom. Haigestumist põhjustavad haigustekitajaga saastunud toiduained nagu linnuliha, kanamunad ja nendest valmistatud tooted.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles