Kohus jättis Tallinna kesklinnas meest tulistanud Taavi Sõnajala vahi alla (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna ringkonnakohus ei rahuldanud Tallinna kesklinnas meest tulistanud Taavi Sõnajala kaitsja Sven Sillari taotlust ja jättis mehe vahi alla.

Tallinna ringkonnakohus arutas täna vandeadvokaat Sven Sillari taotlust vahi alt vabastada juuni lõpus Tallinna kesklinnas baaritülis meest kätte tulistanud Taavi Sõnajalg (34). Alternatiivina taotles Sillar Sõnajalale kautsjoni määramist.

Harju maakohus vahistas 2. juuli määrusega kuriteos kahtlustatava Sõnajala kaheks kuuks ehk kuni 30. augustini.

Maakohus leidis, et koos vahistamistaotlusega esitatud tõenditega on tuvastatud põhjendatud kuriteokahtlus, mida kinnitavad kannatanu ja tunnistajate ütlused, kannatanu ja kahtlustatava patsiendikaardid ja läbivaatuse protokollid ning fototabel turvakaamera salvestise väljavõtetega.

Kaitsja Sven Sillar taotles määruse tühistamist ja kahtlustatava vahi alt vabastamist või alternatiivselt vahistamise asendamist kautsjoniga.

Ringkonnakohus nõustus maakohtuga, et kahtlustatava puhul on tegemist piisavalt põhjendatud kahtlusega, et suure tõenäosusega on ta pannud toime kahtlustuses kirjeldatud teo ning tema tegevus on kvalifitseeritav vähemalt karistusseadustiku paragrahvi 263 lõige 1 punkt 1 järgi avaliku korra raske rikkumisena, mis on pandud toime vägivallaga ehk kannatanu tulistamise ja talle tervisekahjustuse tekitamisega.

Ringkonnakohus leidis, et kaitsja esitatud kaitseversioon ei kummuta maakohtu poolt tuvastatud põhjendatud kuriteokahtluse olemasolu.

«Teo tehiolud viitavad, et kahtlustatav otsustas tänaval juhuslikult võõraste inimestega tekkinud sotsiaalse konflikti lahendamiseks jämedalt kuritarvitada talle usaldatud relvaomaniku positsiooni,» märkis ringkonnakohus.

Kaitsja ja prokurör selgitasid ringkonnakohtu tänasel istungil, et tänaseks on kahtlustatava relvaluba peatatud. Kohus leidis, et relvaloa peatamine ei maanda kahtlustatava käitumise puhul tema vägivaldse käitumise riske nii märkimisväärselt, et ettearvamatu vägivaldne käitumine teise isiku suhtes ei võiks suure tõenäosusega korduda.

«Vaba aja veetmisel ja suure tõenäosusega juhuslikult alguse saanud sotsiaalse konflikti lahendamiseks võib kahtlustatav muutuda  äärmiselt agressiivseks ja on valmis kasutama teise inimese suhtes intensiivset vägivalda,» märkis ringkonnakohus.

Ringkonnakohtu hinnangul viitavad kahtlustatava kõrgele ohtlikkusele nii kannatanule vigastuse tekitamise viis ehk tänaval püstoliga tulistamine, tekitatud vigastuse asukoht ja kahtlustatava seisund tulistamise ajal. Nimelt tuvastati pärast kinnipidamist Sõnajalal narkojoove ning ringkonnakohtu istungil selgitas prokurör Alan Rüütel, et vahepeal teostatud ekspertiis tuvastas kokaiini tarvitamise jälgi.

Kaitsja Sven Sillar pidas ringkonnakohtu istungil võimalikuks, et uimastite tarvitamine mõjus kahtlustatavale rahustavalt. Ringkonnakohus märgib, et uimastite mõju all olev isik ei ole võimeline oma tegevusi adekvaatselt ja täpselt koordineerima ning see asjaolu on üldteada.

«Seetõttu on põhjust väita, et lasu sattumine kannatanu vasakusse õlavarde, mitte lähedalasuvatesse elutähtsatesse organitesse, oli õnnelik juhus ning kahtlustatava tegevus omas potentsiaali tuua kaasa traagilised tagajärjed,» märkis kohus.

Kaitsja tõi ka välja, et tegemist on kriminaalkorras karistamata isikuga, mistõttu tema puhul uute kuritegude toimepanemise ohtu ei esine. Kohus on seda arvestanud, kuid leidis, et kahtlustatavat tema teo puhul iseloomustavad asjaolud viitavad temale kui ettearvamatule ja kõrgohtlikule isikule.

Määruskaebuses oli esitatud ka kautsjoni taotlus. Sõnajalg selgitas, et kautsjonisumma tasuks tema abikaasa ning mõistlikuks summaks pidas ta 10 000 kuni 15 000 eurot.

Ringkonnakohtul ei ole veendumust, et kautsjoniga kaasnev teise isiku omandipõhiõiguse riive võimaldaks vahistamisega samaväärselt maandada tema käitumisest tulenevaid riske. Kautsjoni kohaldamise korral võib kahtlustatav vabaduses jätkata keelatud ainete tarvitamist, mis arvestades kuriteokahtlustuse asjaolusid ja temal tuvastatud narkojoovet kahtlustuses kirjeldatud teo toimepanemise ajal, kujutab endast olulist riskitegurit uute kuritegude toimepanemise ohule.

«Teiseks viitavad põhjendatud kuriteokahtlustuse asjaolud, et tema agressiivsus ja vägivaldne käitumine võib vallanduda äärmiselt intensiivselt ja ettearvamatult, juhuslikult tekkinud sotsiaalse konflikti pinnalt. Ringkonnakohtul puudub käesoleval hetkel veendumus, et kahtlustatav on võimeline konkreetses konfliktsituatsioonis enda agressiivsust kontrollima, teadvustama endale sel hetkel sotsiaalsete normide või ka kautsjoni olemasolu ja järgima kautsjoni tingimusi,» märkis kohus.

30. juunil kell 9.15 tulistas Sõnajalg püstolist Pärnu maanteel asuva baari Café VS juures tänaval 26-aastast meest vasakusse õlavarde. Noorem mees toimetati haiglasse, kuid on praeguseks kodusel ravil. Tulistamisele oli eelnenud konflikt Sõnajala ja kuulihaava saanud mehe vahel.

Prokuratuur käivitas kriminaaluurimise karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist, mis on toime pandud tulirelvaga.

Kriminaalmenetlust viib läbi Põhja prefektuuri kesklinna politseijaoskond ning juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles