Võimekuselt viimaseks jäänud valla juht kahtleb uuringus

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Palloson
Andres Palloson Foto: Lauri Kulpsoo

Täna avaldatud kohalike omavalitsuste võimekuse analüüsis paigutati Õru vald viimasele kohale. Vallavanem Andres Pallosoni hinnangul on kõik vajalik vallas olemas ning ta kahtleb uuringu paikapidavuses.

«Ma ei ole sellest ka varasematel aastatel aru saanud,» ütles Palloson kehva tulemuse kohta. Õru vald on viimaseks jäänud alates 2005. aastast.

«Kui hindamine käib saja punkti süsteemis, esikoht saab 86 punkti, eelviimane mees saab 20 punkti ja siis on kümme punkti vahet ja tuleme meie, siis kuidas 225 mahub ära 60 punkti sisse ja siis üks enam ei mahu sinna,» kahtles ta.

«Olen sellest Rivo Noorkõivuga (uuringu üks läbiviija – toim.) rääkinud ja ta on tunnistanud, et neil on seal vigu sees,» väitis Noorkõiv. «Peale esimest uuringut süvenesin sellesse päris põhjalikult ja näiteks seal said omavalitsused kooli eest punkte, kuigi kooli neil polnudki.»

Palloson tunnistab, et omalt poolt pole ta pakkunud, kuidas võiks uuringut parandada.

«Aga oleme siin tööd teinud. Oleme viimastel aastatel kanalisatsiooni ja veetorustiku välja vahetanud, ehitame spordiväljakut ja raha liigub. Kool, raamatukogu, lasteaed on olemas, lapsed on söödetud koolis,» loetles Palloson. «Kõik nagu toimib.»

Siiski tõi Palloson murekohana välja selle, et rahvast jääb vähemaks ning töökohti on vähe. Vallas elab praegu ligi 500 elanikku. Regionaalminister Siim Kiisler soovitas Õru vallal kaaluda mõne teise vallaga ühinemist.

«See uuring, et Valga linn ja ümbritsevad omavalitsused võiksid ühineda, on tehtud. Vaatame, elame-näeme,» sõnas vallavanem.

Analüüsi «Kohaliku omavalitsuse üksuste võimekuse indeks 2010» viis siseministeeriumi tellimusel läbi konsultatsiooni- ja koolituskeskus Geomedia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles