Eesti leiutajad naasid Stockholmist medalitega

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leo Siemann näitab Myotonit.
Leo Siemann näitab Myotonit. Foto: Jon Menna, Keksintöuutiset

Eesti Leiutajate Liit saabus Stockholmis toimunud Rootsi Leiutajate Liidu 125 aastapäeva tähistavalt suurürituselt koju ühe kulla ja kahe pronksiga.

Eesti Leiutajate Liidu (ELL) liige Leo Siemanni andmetel oli Stockholmis aset leidnud leiutiste maailmanäitusel kohal üle 80 leiutaja 17 riigist ning messil eksponeeriti üle saja leiutise.

«Kohti jagati mitmes kategoorias nagu ikka ja eestlastel läks väga hästi,» rääkis Siemann. «Võibolla oleks võinud ka paremini minna, sest jäime awardside registreerimisele, kust oleks võinud ka raha saada, hiljaks.»

Eestit esindasid ELL liikmed Siemann ja Marko Niitsoo. Eesti boksis oli esindatud kolm leiutist: MicroFa, reguleeritav kanga suga ja Myoton, millest viimane võitis kuldmedali. MicroFa sai pronksi. Lisaks saadi üks pronks boksi väljapaneku eest.

Myoton on lihasemõõtja, mis näitab lihase seisundit.

«See on minu arvates viimase viie aasta kõige parem Eesti leiutis,» kiitis Siemann. «Ta mõõdab lihase parameetreid ja on võimeline seda tegema ka kosmoses. Myoton ongi minemas novembri keskel paraboollennule, mida organiseerib Saksa kosmoseagentuur.»

MicroFa on kiip, mis käib telefoni sisse.

«Ta muudab magnetlaine millimeeter-laineteks, millel arvatakse olevat ravitoime,» selgitas Siemann. See peaks väidetavalt aitama mobiiltelefonide kahjuliku kiirguse vastu. Tuleb ära märkida, et seda seadet on varem kritiseeritud skeptik.ee kodulehel. Skeptitsism jääb Siemannile siiski arusaamatuks.

«Võib tuua paralleeli sellest, kuidas Ameerikas leiutati telefon. Siis tehti leiutajaid maha, kuna väideti, et ei ole võimalik inimestel üksteisega läbi traadi rääkida. Täna räägime juba läbi õhu,» tõi ta võrdluseks. «Leiutajatel pole lage. Meile skeptitsism ei lähe korda.»

«Katseid on tehtud nii Moskvas kui Saksamaal ja on saadud üsna positiivseid tulemusi,» ütles Siemann. «Praeguse seisuga on meil testimisest huvitatud Ericsson Rootsis. See näitab huvi asja vastu.»

Kolmas välja pandud seadeldis on kanga suga. Suga on kangaspuude ja kudumismasina osa koelõngade kinnilöömiseks.

«Kanga suga on ühel ja samal moel olnud kasutusel aastasadu, aga Kadi Pajupuu tegi nii, et vahesid on võimalik muuta suuremaks ja väiksemaks ja teha mustrit ka koonusekujuliseks, mitte ainult risti ja põiki,» seletas Siemann. «Seda hinnati juba Soulis 2008. aastal hõbeda vääriliseks.»

Siemann rääkis, et üritusel oli kohal leiutisi seinast seina: näiteks labidavarsi, plasmalõikureid ja pommiotsijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles