Moskvalane Eestis: lasteaed saab olla magala kultuurikeskus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Moskva 183. lasteaia juhataja Tatjana Danilina ütles täna Rocca al Mare koolis peetaval keelekümbluskonverentsil, et nemad üritavad enda asutuse muuta justkui piirkondlikuks kultuurikeskuseks, mis rikastab lisaks lastele ka nende vanemate elu.

Tema sõnul on see Moskva uusmagalate paratamatus, et seal pole just palju midagi teha, infrastruktuur on alles väljaarendamisel.

Kuna aga linnavalitsus seadis uute elamute rajamise eeltingimuseks lasteaia loomise, sai ka nende lasteaed uue hoone ning on omandanud suuremagi tähtsuse kui see, mis muidu taolisele asutusele omistatakse. Lapsevanemad osalevad aktiivselt erinevates tegevustes ning erinevatel lasteaiaüritustel.

Tema sõnul on tegu 400 lapsega multikultuurse asutusega, kus lisaks venelastele on päris mitme lapse vanemad näiteks tatarlased, korealased, araablased, mistõttu pingutatakse seal tolerantsuse ja multikultuursuse nimel.

Danilina väitel toodi sinna lasteaeda näiteks 1990. aastatel ka Jugoslaavia sõjapõgenikud. «Ema ei rääkinud üldse vene keelt, kuid laps õppis keele väga kiiresti ära,» rääkis Danilina. «Vägisi keegi teda ei sundinud, õpetasime neile keelt keelekümbluse abil. Nemad ju pole süüdi, et elu on nendel niimoodi läinud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles