Galerii: president jagas õpetajatele hariduspreemiaid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves andis täna Kadriorus üle 2011. aasta hariduspreemiad.

«Südamega oma tööd tegevaid leidlikke kaasaaegse mõtlemisega õpetajaid on Eestis palju ja nad vajavad tunnustust, sest meie riigi ja meie inimeste suhtumine õpetajatesse näitab tegelikult meie kõigi suhtumist Eesti tulevikku,» rääkis Ilves. «Hariduse kvaliteedist ja õpikekeskkonnast rääkides ei saa keskenduda vaid koolihoonete remontimisele, oluline on õpetajate panuse väärtustamine.»

Presidendi hariduspreemia pälvisid Tallinna Ülikooli emeriitdotsent Viivi Maanso, Tallinna Reaalkooli matemaatikaõpetaja-metoodik Andres Talts ja Tartu Miina Härma gümnaasiumi inglise keele õpetaja-metoodik Reet Noorlaid. Presidendi reaalteaduste eripreemia läks Tartu Ülikooli teaduskooli metoodik Hilja Afanasjevale.

Viivi Maanso on eesti keele ja kirjanduse õpetaja ning õppejõud, pedagoogikateadlane ja viljakas õppekirjanduse autor. Maanso on aastaid arendanud eesti keele ja kirjanduse ainekava, osalenud riikliku eksamikeskuse riigikirjandite hindamiskomisjonis, lisaks loengute pidamisele juhendanud pedagoogilisi praktikaid ja korraldanud täiendkoolitusi.

Eriliselt suur on Maanso panus haridusterminoloogia arendamisse. Ta on pikka aega kuulunud vabariiklikku õigekeelsuskomisjoni, eesti keele õppekirjanduse komisjoni ja pedagoogika terminoloogia komisjoni. Samuti on ta näiteks Eesti Emakeele Õpetajate Seltsi ja Emakeele Seltsi auliige.

«See tuli väga suure üllatusena,» tunnistas Maanso, kes polnud möödunud laupäevani teadlik, et ta üldse preemia kandidaadiks esitati. «Alguses mõtlesin, et see on mingisugune eksitus.»

Maanso hinnangul sai ta hariduspreemia just selle töö eest, mida ta on teinud pensionieas.

«Võibolla on minu teene natukene see, et rakendus tööle haridusterminite komisjon. Püüame kokku panna haridussõnastikku,» ütles Maanso. «Teiseks, mida loen natukene enda teeneks, on see, et emakeeleõpetuse infokeskus on hakanud välja andma raamatute sarja, mis on pühendatud nendele inimestele, kes on varem emakeele õpetamise eest seisnud.»

Teine preemia pälvinud õpetaja Andres Talts on Tallinna Reaalkooli matemaatikaõpetajana töötanud 1991. aastast. Ta kasutab oma aine õpetamisel erinevaid kaasaegseid infotehnoloogia vahendeid, koostab vastavaid õppematerjale. Märkimisväärne on Taltsi kooliväline tegevus matemaatika õpetamise kvaliteedi tõstmisel.

«Tänapäeval tuleb ära kasutada kõiki neid võimalusi, mida internet pakub, juhatada õpilasi, kust midagi leida,» ütles Talts. «Samas on internet vaid abivahend ja ta ei asenda tahvlit ega kriiti.»

Talts on riikliku eksamikeskuse matemaatika riigieksamite komisjonide liige, analüüsinud ja ette valmistanud lõpueksameid. Lisaks õpetab ta Tallinna Ülikoolis klassiõpetaja eriala tudengeid matemaatikas ja juhendab nende praktikaid.

Talts tunnistas, et hariduspreemia tuli tallegi väga suure üllatusena. «Järelikult teenisin selle välja oma tööga, oma suhtumisega töösse ja teised on seda tähele pannud,» pakkus ta.

Reet Noorlaid on töötanud praeguses Miina Härma gümnaasiumis inglise keele õpetajana 45 aastat. Ta on lisaks tavatundidele andnud inglise keele ärikeele ja ajakirjanduskeele tunde, tema eestvedamisel on õpilastel olnud võimalik õppida kirjalikku ja sünkroontõlget Tartu Ülikooli õppejõudude juhendamisel.

Ta on aastaid juhendanud ülikooli koolipraktikaid, olnud inglise keele riigieksami komisjonide töö liige. Noorlaid on Eesti inglise keele õpetajate seltsi (EATE) liige. Ta on aktiivne õppevara edendaja.

Presidendi reaalteaduste eripreemia pälvis Tartu Ülikooli teaduskooli metoodik Hilja Afanasjeva. Ta on töötanud matemaatikast huvitatud võimekamate gümnaasiumiõpilastega juba aastaid. Teda võib lugeda piltlikult Eesti kõige suurema matemaatikaklassi õpetajaks. Igal aastal osaleb tema matemaatika süvakursustel üle 300 õpilase ligi 200 koolist. Lisaks õpetamisele on Afanasjeva viljakas õppematerjalide autor.

Presidendi hariduspreemiat rahastab Sampo Pank. Preemiad jagunesid sel korral järgmiselt: Viivi Maanso 4793 eurot, Andres Talts 3515 eurot ja Reet Noorlaid 2876 eurot. Reaalteaduste eripreemiat rahastab Skype Eesti ja selleks on 3834 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles