Jõesaar: saade «Rahva teenrid» peaks olema mitmekesisem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ringhäälingunõukogu esimees Andres Jõesaar..
Ringhäälingunõukogu esimees Andres Jõesaar.. Foto: Raigo Pajula.

Ringhäälingunõukogu esimehe Andres Jõesaare hinnangul peaks Vikerraadio väitlussaade «Rahva teenrid» olema mitmekesisem ja väljendama erinevaid seisukohti.

Ringhäälingunõukogu arutas teisipäeval saatega «Rahva teenrid» seonduvat, kuid oma seisukohta ei formuleerinud, kuna saadete sisu ja saatejuhtide valik ei ole ringhäälingunõukogu pädevuses.

Jõesaar ütles, et tema isikliku seisukoha järgi on pärast Peeter Ernitsa, Rein Veidemanni ja Mart Ummelase lahkumist saate tegijate hulgast muutunud saade ühetaoliseks, kuna seal puudub diskussioon.

«Praegu puudub saate olemusele tähtis arutelu, kuna praegused saatejuhid on sarnaste vaadetega ning seetõttu ei teki seal vaidlusi. Ma mõistan, et kui saate tegijatel on sarnased seisukohad, on lihtsam saadet teha, samas peaks seal kõlama erinevaid seisukohti,» lausus Jõesaar.

Ta lisas, et juba varem on juhitud tähelepanu ka sellele, et saates võiks kõlada mitte-eestlastest elanikkonna arvamus.

Tema sõnul oli teisipäeval ringhäälingunõukogus sellel teemal elav diskussioon. Samas ta rõhutas, et ringhäälingunõukogu ei saa tegeleda saatejuhtide valimisega.

«Samas loodan, et see diskussioon pakkus mõtlemisainet ringhäälingunõukogu koosolekul kohal olnud rahvusringhäälingu juhtidele,» lausus Jõesaar.

Ringhäälingunõukogu arutas «Rahva teenrite» teemat seoses saatest lahkunud Peeter Ernitsa novembri lõpus Maalehes ilmunud artikliga.

Ernits kirjutas Maalehes, et raadiojuhid sundisid mullu kevadel tuntud Eesti raadiohääle Mart Ummelase nädalat kokkuvõtva poliitikasaate «Rahva teenrid» saatejuhi kohalt lahkuma.

«Viisaka ja alahoidliku inimesena ei hakanud populaarne raadiohääl toona lärmi lööma. Neelas alanduse lihtsalt vaikselt alla. Üksnes nördinud Rein Veidemann teatas Vikerrraadio peatoimetajale Riina Rõõmusele läkitatud kirjas, et protestiks lahkub ka tema «Rahva teenrite» ridadest,» kirjutas Ernits.

Ernitsa sõnul jõudsid samal ajal temani kuuldused, et alanud poliitilise puhastuse käigus on järgmine «Rahva teenrite» saatejuhi kohalt lahkuja tema.

«Ma naersin selle üle. Jama! Mida kõike hästi informeeritud ringkondades ei räägita! Kuni selle sügispäevani, kui toosama emand Rõõmus mulle sellest isiklikult teatas,» märkis Ernits.

Vikerraadio peatoimetaja Riina Rõõmus ütles, et «Rahva teenrite» saatejuhtide lahkumises ei ole poliitikaga mingit pistmist.

Rõõmuse sõnul avaldas Mart Ummelas ise soovi saatejuhi kohalt lahkuda, kuna ta oli saadet juhtinud kaheksa aastat ja soovis lõpetada.

««Rahva teenrid» on eetris olnud kümme aastat ja selle aja jooksul on saates osalenud mitukümmend ajakirjanikku. Esinejate vaheldumine on just see, mis seda saadet eristab teiste raadiokanalite poliitikasaadetest,» märkis Rõõmus.

Peeter Ernitsa saatest lahkumine oli Rõõmuse sõnul seotud sellega, et mullu suvel oli tekkinud olukord, kus saates oli ühekorraga kaks Maalehe ajakirjanikku, kuna üks saatejuhtidest Sulev Valner siirdus tööle Maalehte.

«Saate ajakirjandusliku pildi avardamiseks otsustasime loobuda Maalehes töötavast Peeter Ernitsast ja asemele kutsuda esindaja teisest suurest nädalalehest - Heidit Kaio Eesti Ekspressist,» lausus Rõõmus.

Tema sõnul on saates esinejate ja saatejuhtide vahetus loomulik ajakirjanduslik protsess ning mingit poliitilist ega muud vandenõu pole mõtet otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles