Kindralid pidasid augustisõda ebarealistlikuks (18)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseatašee Risto Lumi koos Ukraina eriüksuslastega Ida-Ukrainas Mariupolis. Sõja alguses oli Mariupol ja selle ümbrus separatistide ägeda tule all, täna kontrollivad piirkonda Ukraina väed.
Eesti kaitseatašee Risto Lumi koos Ukraina eriüksuslastega Ida-Ukrainas Mariupolis. Sõja alguses oli Mariupol ja selle ümbrus separatistide ägeda tule all, täna kontrollivad piirkonda Ukraina väed. Foto: Erakogu

Augustist Eesti Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste strateegia ja sõjaajaloo õppetooli ülemana teenistust jätkava kolonel Risto Lumi sõnul oli Gruusia halvasti valmistunud võimalikuks sõjaliseks kokkupõrkeks Venemaaga.

Kui sa valmistusid Gruusiasse atašeeks minema, siis millal ja mis põhjustel sul tekkisid esimesed aimdused, et asi läheb käest ära?

Aimdused ei tekkinud minul, vaid kaitseväe tollasel luurepataljonil, kes jälgis olukorda, ja neil oli informatsiooni, et suure tõenäosusega seal olukord lähipäevadel eskaleerub. Seega ma ei nimetaks seda mitte aimduseks, vaid luurealaseks eelhoiatuseks.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles