Ojaveer: miks pole e-õpikuid?

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi direktor Ott Ojaveer
Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi direktor Ott Ojaveer Foto: Margus Ansu.

Hugo Treffneri gümnaasiumi direktori Ott Ojaveeru hinnangul peaks haridusministeerium õpikute turul ohjad taas enda kätte haarama, sest raha kulub mitteratsionaalselt.

Ojaveer tõstis esile, et koolid on praegu olukorras, kus nad peavad tellima raamatuid, mida nad pole tervikuna näinud, sest kirjastused näitavad kas ainult mõnda lehte või lühitutvustust.

Samuti on tema hinnangul veider, et kui koolid on arvuteid ja dataprojektoreid täis ning lastele meeldib asju arvutist vaadata, siis pole aga e-õpikuid ja lapsed peavad raamatuid kaasas kandma.

«Kirjastused muudkui kerivad hinda,» ütles ta. «Haridusministeerium peaks ohjad enda kätte võtma ja tellima – see on natuke paigast ära, et kirjastuste eesmärk on ainult kasum ja riik maksab, kuid lapsed ägisevad raamatute all ja raha kulub mitteratsionaalselt.»

Ojaveeru arvates peaks riiklikule õppekavale vastavad õpikud olema ministeeriumi poolt kinnitatud. Ministeerium saaks ekspertiisi tellida näiteks aineliitudelt või spetsialistidelt. Nii saaks teada, milliseid õpikuid ministeerium soovitab.

Ka õpikute tellimine võiks Ojaveeru sõnul olla ministeeriumi käes ja palgata tuleks inimene, kes selle küsimusega tegeleks ja leiaks kirjastused – vajadusel ka välismaalt -, kus kasumisoov on ehk väiksem.

Ojaveer rõhutas ka, et ministriga on juttu olnud e-raamatute teemal, sest tiigrihüpe on koolidesse jõudnud, kuid e-keskkondades pole e-õpikuid. Direktor lisas, et antud küsimus pakkus huvi ka ministrile ja selle teemaga lubati edasi tegeleda.

«Ma ei mõtle, et lähme e-õpikutele üle, kuid miks mitte panna nad üles internetti,» täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles