Kirjastus Avita: tugineme aastatega tekkinud kogemustele

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpikud.
Õpikud. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Kirjastuse Avita turundusjuht Anneli Veskimäe kinnitas, et raamatute ja töövihikute koostamisel võtavad nad arvesse aastatega tekkinud kogemusi ja annavad endast parima, et kõik tooted õigeks ajaks valmis saada.

Veskimäe sõnul kasutasid nad paar aastat tagasi keskkonnasõbralikku paberit, kuid selgus, et selliselt trükkimine polnud odavam, klambrid ei pidanud vastu ja sellisele paberile ei saanud kirjutada.

«Kasutame nüüd seda, mis on optimaalseim ja see valik on tehtud aastatega tekkinud kogemusest,» kinnitas ta.

Probleem, kus koolid ei näe enne tellimiste esitamist õpikute või töövihikute täisversioone, on Veskimäe väitel kivi õppekavade rakendamise kapsaaeda, sest teoste tegemiseks on vähe aega ning kirjastused sooviks otsuse langetamise ja õppekavade rakendamise vahele kaheaastast valmistumise aega.

«Teeme kõik, et õigeks ajaks valmis saada, kuid valmimise ja kooli jõudmise vahel on lühike aeg, mistõttu näitame tellimise ajal töös asju,» selgitas ta.

Veskimäe tõstis ka esile, et esimene hind, mida koolidele pakutakse, on soodushind. Hilisem ja kõrgem hind on aga tavahind ja selle hinna eest saab raamatuid tellida nende e-poest või osta kauplustest.

«Esimeste tellimuste järgi tehakse tootmisplaanid – kui pole tellimust, siis ei toodeta üldse. Asju niisama seisma pole mõtet panna,» selgitas ta. «Kui varem ei tellita, siis me ei saa garanteerida, et tooteid on, sest tootmine toimub koolide soove arvestades.»

E-raamatute puudumist selgitas Veskimäe autoriõiguste küsimusega ehk praegu pole sellist turvasüsteemi, mis tagaks, et õpikud ja töövihikud ei läheks lihtsalt liikvele. Lisaks ei avalda õpikutest ja töövihikutest e-variante ükski kirjastus.

Samas tõsis Veskimäe esile, et nad plaanivad õpetajatele mõeldud e-tundide loomisele. E-tund oleks interaktiivne töölaud õppe läbiviimiseks ning tundide mitmekesistamiseks ja valmistamiseks. E-tund pakuks palju lisamaterjale ja see oleks eraldi toode, mis oleks mõeldud kõigile klassidele ja ainetele, kuigi alguses läheks tööle esimesed testiversioonid.

E-tund peaks Veskimäe sõnul valmima järgmise aasta septembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles