Õpetajate palga alammäär tõuseb 8 protsenti

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valitsus eraldab 2009. aasta riigieelarve kaudu üldhariduskoolide pedagoogide palga alammäära tõstmiseks tänavusega võrreldes 8 protsenti rohkem raha.

See võimaldab suurendada palga alammäära kõigi atesteerimisel omistatud ametijärkude puhul, vahendas haridusministeeriumi pressiesindaja.

Valitsuse ja Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni läbirääkimistel TALO liikmeskonna 2009. aasta palgatingimuste ja palga alammäära üle ei jõutud TALO poolt taotletud palga alammäärani ning üldist palga alammäära kokkulepet ei sõlmitud.

Täitmata jäävad ka riigikogu ja valitsuse vastuvõetud otsused kõrghariduse üliõpilaskoha baasmaksumuse suurendamiseks 10 protsendi võrra ning teaduse sihtfinantseerimiseks 10 protsendi võrra võrreldes 2008. aastaga.

TALO liikmeskonna 2010. aasta palgatingimuste ja palga alammäära kasvu kohta esitab TALO valitsusele ja teistele tööandjate esindajatele taotluse 2009. aasta
veebruaris.

Õpetajate palga alammäära tõusu osas jõuti siiski kokkuleppele.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ning Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni TALO esimees Ago Tuuling allkirjastasid täna kokkuleppe, mille alusel tõusevad õpetajate palga alammäärad alates 1. jaanuarist 2009.

Noorempedagoog hakkab saama vähemalt 10 277 krooni senise 9516 krooni asemel, pedagoog 10 883 krooni (praegu 10 077 krooni).

Vanempedagoogi palk tõuseb 11 517 kroonilt 12 438 kroonini.

Pedagoog-metoodiku palga alammäär on praegu 13 908 krooni, uuest aastast 15 020 krooni.

Ka kutseõppeasutuste puhul on arvestatud pedagoogide 8-protsendilise palga alammäärade tõusuga.

Samasisulise kokkuleppe allkirjastas haridus- ja teadusminister ka Eesti Haridustöötajate Liidu juhatuse esimehe Sven Rondikuga.

Tõnis Lukas tõstis esile valitsuse tahet jätkata õpetajate palgatõusu.

«Olukorras, kus õpetajaameti maine on hakanud tõusma, ei saa katkestada palgatõusu, sest Eesti koolis on praegu õpetajatest puudus ja muuhulgas ka korralik palk motiveerib noori õpetajana tööle asuma,» ütles Lukas.

Minister lisas, et esitab valitsuse päevakorda õpetajate palgaalammäärade määruse heaks kiitmiseks juba sel aastal.

Üldhariduse rahastamismudeli kohaselt tõusevad ka koolide juhtimiskulud samavõrra kui pedagoogide palga alammäärad. Konkreetse koolijuhi palgatõusu otsustab tööandja.

2010. aasta palgaküsimustes algavad läbirääkimised 2009. aasta mais. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles