Oviir: muutke KOVide ülesanded ära, kui haldusreformi ei tule

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kollaaž Katri Karing

Kui haldusreformi ei suudeta läbi viia, tuleb riigil ära muuta kohalike omavalitsuste ülesanded, ütles riigikontrolör Mihkel Oviir täna riigikogu ees rahvasaadikute küsimustele vastates.

«Me räägime ju asja sisust: omavalitsusel on teatud ülesanded ning ta kas suudab neid ülesandeid täita või ei suuda. Muutke need ülesanded ära! Tehke nii, nagu oli Eesti Vabariigi ajal, kus omavalitsusel oli kuus kategooriat, igaühel olid omad ülesanded,» osutas Oviir.

Riigikontrolör nentis, et praeguse arvu kohalike omavalitsuste puhul ei ole küsimus ainult rahas, vaid ka professionaalses võimes omavalitsusele pandud ülesandeid täita.

Ta tõdes, et ühel vallaametnikul ei ole võimalik täita kaheksat erinevat ülesannet professionaalsel tasemel. «Lugege kokku, palju Eestis on planeeringu valdkonnas spetsialiste! Ja pärast tullakse ja öeldakse, kes see loll oli, kes lasi mere äärde planeerida mingisuguse küla või mingisuguse asumi,»  tõi ta näite.

«Me võime klubisid ja kultuuriseltse maale teha, aga see ei ole omavalitsus,» märkis Oviir. Ta toonitas, et kohalikud omavalitsused ei suuda praegu neile seadusega pandud ülesandeid täita ning haldusreform on sisuliselt objektiivne paratamatus. «Need on valulised asjad, aga mida edasi need lähevad, seda valulisemaks need lähevad.»

Riigikogu liige, sotsiaaldemokraat Jaak Allik aga leidis, et 15 valda oleks Eesti riigile hukatuslik. «Kohalik omavalitsus on kohaliku võimu teostamise paik ning mida lähemal on võim rahvale, seda vähem võõrandunud ja seda läbipaistvamalt kontrollitav ta on.»

Riigikontrolör andis täna riigikogule ülevaate riigi vara kasutamisest ja säilimisest 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles