Yana Toom: riigikontrolli raport viis mul une ära

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Peeter Langovits

Riigikogu saadik, Keskerakonna liige Yana Toom tunnistas täna, et riigikontrolli aruande lugemine viis tal une ära ning tekkis kahtlus, kas riigikontroll pole oma hinnangutes ehk liiga karm.

«Ma kahtlustasin alati seda, et meie valitsus kasutab sotsialistliku realismi võtteid, kui ta räägib Eesti elust, aga see on sellele tõendus,» lisas Toom täna riigikogus, kus riigikontrolör Mihkel Oviir andis ülevaate riigikontrolli aruandest riigi varade kasutamise ja säilimise kohta.

Valdo Randpere (Reformierakond) aga küsis Oviirilt, kas too ei tahaks Eesti arengu kohta ka midagi positiivset välja tuua. «Lugesin hiljuti inimarengu aruannet ja see oli peaaegu täielikult Eesti eduloo kirjeldus, siis lugesin riigikontrolli raportit, kust ma ei saanud ühtegi positiivset pidepunkti. Tahad sa äkki nimetada mõne asja, mida Eesti riik on hästi teinud?»

Mihkel Oviir nentis, et kõik oleneb sellest, millises kontekstis Eesti arengut vaadata – kas võrrelda meid endiste Nõukogude Liidu riikidega või Euroopa Liidu rikkamate riikidega. Oviiri sõnul on selge see, et riigikontrolli ülesanne on võimalikud riskid ja probleemid välja tuua, sest probleemid ei lahene iseenesest – nendega tuleb iga päev tegeleda. «Me ei hakka teie eest vastu võtma otsuseid, aga te ei saa ainult roosas vahus ka elada,» lisas riigikontrolör.

Riigikogu liikmete sõnavõttudes võeti mitmel korral teemaks ka karikatuurid, mis riigikontrolli aruannet ilmestasid.

«Lõviosa parlamendist eelistaks karikatuuride asemel näha niivõrd tähtsas aruandes pigem diagramme, võrdlusi ajaloo ja teiste riikidega nii, nagu oli see näiteks viimases inimarengu aruandes, ja ma arvan, et see oleks kohasem, kui selline aruanne riigikontrollist tuleks, sest karikatuur on teadupärast kõverpeegel, aga me sooviks ikkagi õiglast peeglit,» viitas Taavi Rõivas (Reformierakond). Kalev Kallole (Keskerakond) tundusid karikatuurid aga igati kohased olevat: «Erinevalt eelküsijast minule need karikatuurid meeldivad, sest eks kogu see meie valitsuse tegevus on üks suur karikatuuride jada.»

Mihkel Oviir vastas, et kui riigikogu liikmetele need karikatuuri ei meeldi, saab need edaspidi aruandest ka välja võtta, kuid samas ilmestavad karikatuurid riigikontrolli teksti ja sellist formaati on eeskujuks toodud teisteski Euroopa riikides.

Riigikogu liikmed esitasid riigikontrolör Oviirile väga palju küsimusi energeetika, haldusreformi, tervishoiu, Euroopa Liidu rahade kasutamise jms kohta. Riigikogu stenogrammiga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles