Vene duumat saab Eestis valida kolmes kohas

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli aastat tagasi seisid idanaabrite riigiduumat valida soovijad Tallinnas Venemaa saatkonna ees pikas järjekorras.
Neli aastat tagasi seisid idanaabrite riigiduumat valida soovijad Tallinnas Venemaa saatkonna ees pikas järjekorras. Foto: Liis Treimann

Suure tõenäosusega saab Eestis eelseisvatel Venemaa riigiduuma valimistel - nagu eelmistelgi kordadel - hääletada üksnes diplomaatilistes esindustes Tallinnas, Tartus ja Narvas, ehkki idanaabrid on kõigil valimistel soovinud avada täiendavaid jaoskondi.


Eestis elab üle 100 000 Venemaa kodaniku, kuid Eesti on kõigi Venemaa valimiste puhul keeldunud võimaldamast lisajaoskondi, viidates sellele, et rahvusvaheline tava ei näe nende avamist ette.

Läinud nädala seisuga ei olnud Venemaa pöördunud Eesti välisministeeriumi poole ametliku taotlusega täiendavate jaoskondade avamiseks, kuid Vene diplomaadid on uurinud Eesti hoiakut mitteametlikult ja saanud vastuseks, et seisukoht selles küsimuses ei ole muutunud.

Venemaa saatkond Tallinnas avaldab üksikasjaliku info 4. detsembri duumavalimiste täpsema korralduse kohta Eestis lähemal ajal, ütles eile saatkonna pressiatašee.

Vaid suurlinnades

Organisatsiooni Vene Kodanike Ühendus Eestis juht Vladimir Lebedev lausus, et kui valimisjaoskondi ei ole võimalik rohkem avada kui üksnes Venemaa diplomaatilistes esindustes, siis tähendab see praktikas, et osa Eestis elavaid valijaid, kes soovib duumavalimistel hääletamisest osa võtta, ei saa seda teha.

«Ainuüksi Tallinna konsulaarpiirkonnas on umbes 70 000 Venemaa kodanikku,» märkis ta.

Venemaa Tallinna saatkonnas on eelmisel korral olnud avatud neli jaoskonda, Narva konsulaadis samuti neli ning Tartu esinduses üks.

Lebedev ütles, et jaoskondade lubamine väljaspool diplomaatilisi esindusi on üksnes Eesti võimude pädevuses, kuid ta kinnitas, et lääneriikides on olemas pretsedente nende lubamise kohta. Näiteks New Yorgis on olnud Venemaa valimisjaoskond avatud kontserdisaalis Millennium. Saal asub Brighton Beachil, vene emigrantide piirkonnas.

«Eestile ei läheks selline žest midagi maksma, vaid tegu oleks ilusa käiguga, vastutulekuga Vene-Eesti suhete parandamiseks,» leidis ta.

Mis puutub võimalikku Vene erakondade valimiskampaaniasse Eesti territooriumil, siis Lebedevi sõnul Eestis välisriikide erakondadel tegutseda lubatud ei ole. Ta lisas, et samas on varasemalt Eestis enne riigiduuma valimisi toimunud valijate kohtumised kandidaatidega ning Eesti võimud on suhtunud neisse normaalselt ega ole takistusi teinud.

Saatkond ruume ei kindlusta

Venemaa keskvalimiskomisjon on vastu võtnud soovitused hääletamise korraldamiseks välismaal nii eelseisvateks riigiduuma kuuenda koosseisu valimisteks kui ka presidendivalimisteks järgmisel aastal.

Muu hulgas on soovitustes kirjas, et valimisagitatsiooni tegemisel ja vastavate avalike ürituste korraldamisel välisriigis tuleb arvestada sealsete seaduste ja vastavate rahvusvaheliste normidega.

Venemaa riigiasutused on kohustatud osutama valimisürituste korraldamisel kaasabi erakondadele, kelle nimekirjad on duumavalimistel osalemiseks registreeritud, muu hulgas võimalusel andes selleks kasutada olemasolevaid ruume, märgib keskvalimiskomisjon.

Venemaa Tallinna saatkonna pressiatašee ei osanud eile vastata, kas neilt on küsitud ruume valimisüritusteks, kuid Lebedev ütles oma isikliku arvamusena, et peab millegi taolise toimumist saatkonna ruumides vähetõenäoliseks.

«Selliseid üritusi saaks korraldada mõnes Ladina-Ameerika riigis, kus on 20–30 Vene kodanikku,» märkis ta. «Tallinnas ei ole sel mõtet, kuna ruumi ei ole nagunii piisavalt.»

Lebedevi sõnul on näiteks Berliinis, Pariisis ja New Yorgis olemas Vene riigile kuuluvad kultuurikeskused, mille ruume saaks selliseks otstarbeks pruukida. Tallinnas on võimalike valimiseelsete ürituste kohad pigem Vene kultuurikeskus ja Lindakivi keskus ning Narvas kultuurikeskus Rugodiv.

2007. aastal osales Venemaa riigiduuma valimistel Eestis ligi 24 000 siinset Venemaa kodanikku, kellest rõhuv enamus andis oma hääle erakonnale Jedinaja Rossija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles