Seeder: EKREt võetakse täna ikkagi uue erakonnana (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Tairo Lutter

Isamaa erakonna juhi Helir-Valdor Seederi sõnul peitub EKRE rekordiline toetus suuresti endiselt selle taga, et tegemist on uue erakonnaga.

«Suuri üllatusi ei ole,» kommenteeris Seeder Postimehe ja BNSi tellitud värsket erakondade reitingu uuringut, mille kohaselt toetab EKREt peaaegu iga viies Eesti valimisealine kodanik.

Isamaa juht oskas välja tuua mitmeid põhjuseid, miks tema arvates Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna reitingud jätkuvalt tõusevad. «Teatud mõttes võetakse EKREt täna ikkagi uue erakonnana,» sõnas Seeder, lisades, et sellega kaasneb alati toetajaskond inimestest, kellel on ootused ja lootused millegi uue vastu.

«See, et nad on välja kasvanud Rahvaliidust, on ammu unustatud,» sõnas Seeder. Isamaa juhi sõnul nähakse EKREs alternatiivi tänastele võimulolijatele ja ka üleüldiselt kogu poliitilisele süsteemile. «Need protestihääled on suurel määral tõenäoliselt üle võtnud EKRE,» arutles Seeder, kuidas Vabaerakonna hääled on kogunenud EKRE taha. Tema sõnul on Vabaerakond kaotanud värskuse ning alternatiivina on nad vähem jõulised.

Isamaa ise kõigub uuringu tulemuste kohaselt aga endiselt valimiskünnise piirimail. «Ei ole me tõusnud, mida oleks soovinud ja lootnud, oleme seal oma toetus reitingus, mis on olnud juba pikka aega,» kommenteeris Seeder. Tema sõnul on aga alati nii olnud, et toetus nende erakonna kandidaatidele on valimistel suurem, kui erakonnale. «Reaalses valimissituatsioonis on meie toetaja mobiliseerinud. Küllap ta ka täna on siis nende hulgas, kellel seisukohta ei ole suurel määral,» sõnas Seeder.

Isamaa juhi sõnul on nende peamiseks probleemiks hetkel potentsiaalse valija usk sellesse, kuidas nad end realiseerivad. «Eks me peame oma seisukohti inimesteni ikkagi selgemalt viima,» sõnas Seeder.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles