Eesti alpinismis sündis kõrgeim esmatõus seni vallutamata mäetipule (1)

Merilin Mändveer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäeahelik Ida-Karakorami mäestikus
Mäeahelik Ida-Karakorami mäestikus Foto: Erakogu

Eesti alpinistid tõusid 22. juulil 2018 kell 9.25 Indias Ida-Karakoramis esimeste inimestena 6801 meetri kõrguse mäe tipule.

Tegemist on kõrgeima esmatõusuga Eesti alpinismi ajaloos seni vallutamata mäetipule, ületades eelmise kõrgeima esmatõusu pea poole kilomeetriga.

Gruppi kuulusid Kristjan-Erik Suurväli (grupijuht), Sven Oja (eesronija), Priit Joosu, Lauri Ehrenpreis, Meelis Luukas, Priit Simson, Lauri Stern.

Mäeni jõudmiseks läbisid alpinistid 60 kilomeetrit keerulist maastikku vähemalt 5000 meetri kõrgusel. Sealhulgas ületati esimest korda 6030 meetri kõrgune kuru, millelt tõusmiseks ja laskumiseks kasutati 180-meetrist vertikaalset tugiköit ja läbiti kaks inimese poolt varem puutumata liustikku.

Teel tippu sadas lund ning valitses pidev pilvisus.

Tõus viidi läbi Eesti Vabariigi sajanda sünnipäeva tähistamiseks ning tegemist on tõenäoliselt Eesti alpinistide silmapistvaima iseseisva mäkketõusuga.

Alpinistid jõuavad tagasi Eestisse 9. augustil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles