Gilad Shaliti viieaastane katsumus jõudis lõpule

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi üsna pea vajas vangistuses ilmselgelt nõrgemaks jäänud Gilad Shalit oma isa toetavat õlga, jõudis ta kodumaal Tel Nofi õhuväebaasis siiski anda au talle vastu tulnud peaminister Benjamin Netanyahule.
Kuigi üsna pea vajas vangistuses ilmselgelt nõrgemaks jäänud Gilad Shalit oma isa toetavat õlga, jõudis ta kodumaal Tel Nofi õhuväebaasis siiski anda au talle vastu tulnud peaminister Benjamin Netanyahule. Foto: Reuters/ScanPix

19-aastase lapsenäolise ajateenijana röövitud ­Gilad Shalit jõudis eile tagasi kodumaale Iisraeli kahvatu ja kõndimisel tuge vajava 25-aastase mehena.


Shaliti vabastamisele kaasa elanud iisraellased nägid oma sõdurit esimest korda vabana Egiptuse riigitelevisiooni videolõigult, mis oli filmitud vahetult pärast tema Gazast vahendajariiki Egiptusse toimetamist. Ta tundus olevat segaduses, peaaegu alla neelatud seljas olnud lohvakast särgist ja tema silmad olid aukus kirjeldab AFP.

Järgmisena andis Shalit üllatuslikult intervjuu Egiptuse televisioonile. Tal tundus olevat ebamugav ja murest tema enesetunde pärast aeglustati usutluse tempot.

«Ma olen õnnelik,» ütles Shalit. «Ma loodan, et see kokkulepe (Iisraeli valitsuse ja Hamasi vahel, toim) edendab rahu ning kokkupõrkeid iisraellaste ja palestiinlaste vahel ei tule.» Ta tunnistas, et kuigi kuulis Iisraeli valitsuse ja Hamasi kokkuleppest juba nädal tagasi, kartis ta, et see kukub läbi ja ta jääb veel aastateks vangistusse.

Vaid siis, kui ajakirjanik küsis Shalitilt tuleviku kohta, ilmus tema näkku midagi naeratusesarnast. See oli aga võrreldamatu laia naeratusega, mis ilmus Shaliti näole esimesel kodumaal tehtud pildil, kus ta helistab vanematele, märgib AFP.

Pärast intervjuud viidi Shalit Kerem Shalomi piiripunkti, ja anti üle Iisraeli võimudele. Kõhnale kehale suur ruuduline särk vahetati sõdurivormi vastu. Ja sellel oli juba kõrgema auastme tunnused – 2006. aastal kapralina palestiinlaste kätte langenud Shalit oli tema äraolekuaastail ülendatud vanemveebliks.

Kuigi ametlikud fotod Tel Nofi õhuväebaasist näitavad Shaliti peaminister Benjamin Netanyahule au andmas, võttis valitsusjuht teda pealtnägijate kinnitusel siiski vastu embusega. «Tere, Gilad, tere tulemast tagasi Iisraeli,» ütles peaminister.

Pikem seeria embuspilte tuli sellest, kui kurnatud ja vahepeal kõndimisel sõdurite abi vajanud Shalit ja tema isa Noam taas kokku said ning isa kaitsvalt käe ümber poja pani.

Shaliti vabastamise puhul peetud kõnes tunnistas Netanyahu, et 1027 palestiinlasest vangi eest koju pääsenud Shaliti vabastamise hind polnud odav ja võib olla iisraellastele raske taluda. «Ma tahaksin selgitada, et me jätkame võitlust terrorismiga, ning iga terrorist, kes naaseb terrori juurde, vastutab ise oma elu eest,» hoiatas ta.

Ühe iseloomuliku reaktsioonina vahendas BBC neile Laura Farhi nimeliselt Tel Avivi elanikult laekunud kirja. «Viie lapse emana, kelle kaks poega on praegu ajateenistuses, rõõmustan Shaliti perega nende poja Giladi naasmise üle,» algas see.

«Ja emana jagan ma oma väimehe ja tema perekonna piina. Tema väikevend Yuval oli 13, kui suitsiidiründaja ta Haifa bussis number 37 teel koolist koju tappis,» jätkas Farhi. «Neli selle mõrva korraldanud kurjategijat lasti täna vabadusse, tervitatuna kui kangelased.»

Shalit oli 26 aasta jooksul esimene Iisraeli sõdur, kel õnnestust vangistusest palestiinlaste käes pääseda eluga.

Pikk ajateenistus
•    25.06.2006: Gazast tulnud palestiina mässulised tapavad kaks Iisraeli ajateenijat ja röövivad kolmanda, 19-aastase kaprali Gilad Shaliti.
•    28.06.2006: Iisrael alustab Gazas suurt sõjalist operatsiooni, kuid ei suuda leida Shaliti.
•    28.08.2006: palestiinlased teatavad, et Shalit on elus.
•    27.12.2008: vastuseks palestiinlaste igapäevastele raketirünnakutele juutide kodude pihta alustab Iisrael 22-päevast sõjalist operatsiooni Gaza sektori vastu.
•    2.08.2009: Iisrael vabastab 19 palestiina naisvangi üheminutilise video vastu vangistatud Shalitist.
•    22.12.2009: Iisrael pakub, et vabastab Shaliti vabastamise eest 450 mässulist, kelle seas on ka surmavaid rünnakuid korraldanud inimesi, ning hiljem veel 500 vangi.
•    11.08.2011: Iisrael ja Hamas teatavad, et Shalit vabastatakse 1027 palestiinlasest vangi eest.
•    18. oktoober 2011: pärast 1941 päeva kestnud vangistust pääseb Shalit koju.
Allikas: AFP
-------------------------------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles