Seotud lapsed ja natsidest jänkid ehk Kuulsa pressifotograafi argipäev

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmeaastased kaksikud Hassan ja Hossin ning nende kahe-aastane õde Hannan peavad olema kuus tundi päevas seina külge köidetuna kodus, sest nende ema Selma Ahmed Adem on tööl ja pole kedagi, kes laste järele vaataks. Selma on Somaalia põgenik Jeemenis, kes töötab toateenijana ja teenib umbes 50 dollarit kuus.
Kolmeaastased kaksikud Hassan ja Hossin ning nende kahe-aastane õde Hannan peavad olema kuus tundi päevas seina külge köidetuna kodus, sest nende ema Selma Ahmed Adem on tööl ja pole kedagi, kes laste järele vaataks. Selma on Somaalia põgenik Jeemenis, kes töötab toateenijana ja teenib umbes 50 dollarit kuus. Foto: Espen Rasmussen/VG/Panos Pictures

Natsidest jänkid ja H&Mis euroopalikku välimust taotlevad Süüria pagulased – pole kahtlustki, et auhinnatud fotograafi Espen Rasmusseni uskumatuid fotolugusid on raske ületada. Mis puutub aga inspiratsiooni, siis vahel on noortel vanadele kaladele nii mõndagi vastu panna.

Julgen arvata, et rahvusvaheliselt tunnustatud fotograafi Espen Rasmusseni foto- ja videoprojektid on midagi, mille loomisest unistab iga inimene, kelle sees on veidigi kunstniku hinge. Norra ajalehe VG nädalalõpulisa piltnikuna on Rasmussenil olnud võimalus ja vabadus tuua vaatajateni lood, mida ei saa nimetada ilusaks, küll aga mõjukaks ja uskumatuks – olgu näiteks foto väikelastest, kes on olude sunnil ajaks, mil ema peab tööl olema, kodus ketti pandud.

Kui elu julmus enamikku meist enam üllatada ei suuda, siis fakt, et üks fotograaf on suutnud need olukorrad asjaosaliste nõusolekul ka piltidele jäädvustada, tekitab aukartust ja rohkelt küsimusi. Õnneks on mul võimalik vastuseid saada, sest oma ala tipp käis Balti jaamas avatud World Press Photo näituse profipäeva raames Eestis.

«Me ei ole siin, et sind hukka mõista, me oleme siin, et sinu lugu kuulda,» jagab Rasmussen Balti jaama ootepaviljoni kogunenud fotograafide ja huvilistega lahkelt oma töö mentaliteeti. Sealjuures ei tee mees saladust, et ainult arvamuse endale hoidmisest märkimisväärsete fotode tegemiseks ei piisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles