Noa salmonelloosipuhangut ei põhjustanud restorani tooraine (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NOA restoran suleti ajutiselt toidumürgituse tõttu.
NOA restoran suleti ajutiselt toidumürgituse tõttu. Foto: Eero Vabamägi

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) selgitas välja, et Noa restoranist alguse saanud salmonelloosipuhangut ei põhjustanud tooraine, millest valmis restoranis pakutav toit. NOA esindajate sõnul tuleb tänane uudis neile aga suure üllatusena.

«Täna saame öelda, et roa valmistamiseks kasutatud veiseliha ja muna olid laboratoorsete uuringute tulemusena nõuetekohased,» ütles VTA pressiesindaja Elen Kurvits Postimehele.

NOA esindajate sõnul tuleb tänane uudis neile aga suure üllatusena. «Salmonelloosi peiteaeg on 6-72 tundi ja selleks ajaks, kui tekkis esimene kahtlus, teavitasime koheselt nii VTA-d kui ka terviseametit,» teatasid NOA esindajad.

«Nii meilt kui ka meie tarnijatelt võeti proovid, kuid tõsiasi on see, et enamikku selle perioodi toorainet polnud võimalik enam testida, sest seda polnud alles ei meil ega tarnijatel, sest tellime iga päev uue ja värske tooraine. Seega väita sajaprotsendilise kindlusega, et tooraine oli puhas, on väär ja meie suhtes ebaõiglane,» laususid nad.

Veterinaar- ja toiduamet lõpetas salmonelloosipuhangu uurimisel omapoolsed menetlustoimingud, epidemioloogilist uurimist jätkab terviseamet. Kuna saastumise allikas ja levikuteed on veel väljaselgitamisel, siis juhtumi analüüs jätkub.

Terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri ütles Postimehele, et praeguse seisuga ei ole ametil juhtunu kohta midagi uut öelda. Menetlus jätkub.

Noa restoranist alguse saanud viimaste aastate suurim salmonelloosipuhangus haigestus kokku 33 inimest. Haigestunud inimestest paigutati haiglaravile 16. Haigestunutest viis olid restorani töötajad, ülejäänud külastajad.

Terviseamet sai võimalikust haiguspuhangu kahtlusest teada 18. juuli õhtul. Järgmise päeva hommikul käisid Noa restoranis kohapealset olukorda hindamas terviseamet koos veterinaar- ja toiduameti töötajatega. Veterinaar- ja toiduamet võttis vajalikud analüüsid võimaliku nakkusallika ja haigustekitaja levikutee väljaselgitamiseks.

Restoran oli pärast haiguspuhangut mitu päeva suletud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles