Parts: Eesti põlevkivitehnoloogia on kõige keskkonnasõbralikum

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikarjäär.
Põlevkivikarjäär. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts rääkis teisipäeval Pariisis Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) liikmesriikide tippkohtumisel, et Eestil on maailmale pakkuda kaks unikaalset kogemust: põlevkivienergeetika ja energeetikasektori kiire reformimine.

«Eesti on maailma üks suurimaid mittekonventsionaalse kütuse põlevkivi asjatundjaid. Meil on üle 80-aastane kogemus ja valmisolek müüa oma tehnoloogilist teadmist maailmale,» ütles minister.

Partsi kinnitusel on Eesti inseneride ja teadlaste väljatöötatud tehnoloogia unikaalne ning teadaolevatest keskkonnasõbralikem.

Parts rääkis, et Eesti on üks kiiremaid rohelise energia kasutusele võtjaid maailmas. Kui viis aastat tagasi oli taastuvenergia osakaal kogu riigi energeetilisest portfellist sisuliselt olematu, siis praeguseks on jõutud 12 protsendini. «Näiteks tuuleenergia osakaalult oleme me maailmas esikümnes,» lausus ta.

«Eesti kiired muudatused energeetikatootmise mitmekesistamisel ja varustuskindluse tagamisel on olnud eeskujuks mitmetele meie naabritele. Nüüd, liitudes Rahvusvahelise Energiaagentuuriga, oleme valmis neid teadmisi jagama kogu maailmaga,» rääkis Parts.

Parts kohtus teisipäeval ka kahepoolselt IEA peadirektori Maria van der Hoeveniga, kes ütles, et Eesti on IEA liitu väga oodatud. Ta tunnistas Eesti edusamme energeetikas ja ütles, et Eesti kogemus põlevkivi kasutamisel on liikmesriikidele kindlasti kasulik.

Eesti on alustanud läbirääkimisi alustamaks liitumist Rahvusvahelise Energiaagentuuriga (International Energy Agency, IEA).

IEA on OECD asutatud iseseisev agentuur ning on kütuseturgude analüüsi ja erakorralise kütusevaru valdkonna reguleerimise eestvedaja maailmas. IEA liige saab olla ainult OECD liikmesriik.

Agentuuri liikmete vahel toimib tugev solidaarsus- ja koordinatsioonimehhanism naftakütuste varustuse kriisiolukordades ning lisaks saab Eesti kiire juurdepääsu maailmatasemel parimale energiavaldkonna statistilisele informatsioonile ja analüüsile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles