Rootsis algas eestikeelne lastelaager

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorkotkad Rootsi eestlaste lastelaagris.
Noorkotkad Rootsi eestlaste lastelaagris. Foto: Sirle Sööt

Pühapäeval algas Rootsis Jönköpingi lähistel eesti laste laager Suvekodu, 69. aastat korraldatav rootsieestlaste Suvekodu on teadaolevalt kõige vanem ja kõige suurema inimeste arvuga eestikeelne laste- ja noortelaager väljaspool Eestit.

Suvekodu 68 lapsest 17 tulevad Eestist, et aidata hoida laagris eesti keelt värskena, teatas Suvekodu juhataja Sirle Sööt. Laagris on 8- kuni 14-aastased lapsed.  Et Rootsis kehtib üleüldine tuletegemise keeld, siis lõkkeõhtud jäävad sellel suvel ära.

Laagris hoitakse alal nii väliseesti kultuuripärandit kui ka tutvustatakse uuemaid kultuurisuundi Eestis. Sellel aastal räägitakse kultuuripärandist tavapärasest rohkem, sest on Euroopa kultuuripärandi aasta ja Eesti Vabariigi 100. juubeliaasta. Suvekodude traditsioon ise on kultuuripärand, mida on kavas vanade protokolliraamatute põhjal uurida.

Lastelaager Rootsis.
Lastelaager Rootsis. Foto: Sirle Sööt

Laagri 23-liikmeline personal koosneb peamiselt rootsieestlastest, kuid appi on kutsutud ka pedagooge ja praktikante Eestist, Soomest ja Luksemburgist ning Kaitseliidu Saaremaa maleva noorkotkad.

1949. aastal Ojamaal Gotlandil alguse saanud ning alates 1998. aastast Metsakodus korraldatav Suvekodu kestab 12 päeva. Vaatamata arvukatele laste- ja noortelaagritele Eestis, on huvi eestikeelse laagri vastu Rootsis aasta-aastalt kasvanud. Suvekodude traditsioon Rootsis, Kanadas ja USA-s on jätkuvalt elujõuline tänu hiljuti Eestist ümberasunute ja paguluses sündinute heale koostööle ja eestlaste oma vabaõhupiirkondade olemasolule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles