Ants Laaneots: kukkunud lõhkepea oli nii võimas, et selle pauku pidi kuulda olema (6)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots.
Ants Laaneots. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti erukindral Ants Laaneotsa hinnangul võib Hispaania õhuturbe hävitaja eksikombel välja lastud õhk-õhk tüüpi lahingraketi põhjuseks olla hooletus või õnnetu juhus. 

«Hispaania hävitajalt lastud Amraam rakett on keskmaarakett, mis on mõeldud vastase lennuki hävitamiseks,» ütles Laaneots. 

Laaneotsa sõnul on õhuväel Otepää kandis on neil treeningväli, kus hävitajad harjutavad õhulahinguid. «Seal nad keerutavad peaaegu iga päev, aga mis laadi ülesannet ta täitis seal ja kuidas ta nupule vajutas, see on küsimus,» ütles Laaneots. 

Laaneotsa hinnangul sai tegemist olla hooletuse või õnnetu juhusega. 

Laaneotsa sõnul on raketi väljalaskmine paari nupuvajutuse kombinatsioon. «Ühe vajutusega aktiveerid, teisega lased välja. Praegu saan aru, et ta ei aktiveerinud seda, sest näib, et pole lõhkenud. Sellepärast see ongi ohtlik ja parem mitte puutuda. Kui leitakse üles, siis lõhatakse kohapeal,» selgitas Laaneots.

Hetkel on teada, et raketi viimane asukoht oli Tartust 40 kilomeetrit põhja suunas. «Väga võimalik, et lasti rakett tegelikult lõuna pool välja ja rakett lendab ise üpris kaugele. AMRAAM tüüpi rakett lendab umbes 100 kilomeetrit,» ütles Laaneots.

Laaneotsa hinnangul võib tinglikult öelda, et lõhkepea pauk on sarnane 155 millimeetrise haubitsalt lennutatavaga.

«Aga kui see lõhkepea lõhkeb, siis lendavad laiali veel ka killud laiali, et purustada vastase lennukit rohkem,» ütles Laaneots. 

Laaneotsa sõnul on hetkel palju küsimusi, mis vajavad vastuseid. 

«On imelik, kuidas ta selle välja lasi. Ja selle enesehävitussüsteem peaks olema selline, et see lõhkeb kui maha kukub, aga me ei tea, mis juhtus,» ütles Laaneots.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles