Riigikogu võib erakorraliselt koguneda 22. augustil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Liis Treimann

Riigikogu erakorraline istung, kus saab ametivande anda uus ettevõtlus- ja IT minister, toimub suure tõenäosusega 22. augustil, enamus fraktsioone on selle kuupäevaga nõus.

«22. august on üks mitmest võimalusest, aga kõige tõenäolisem,» ütles riigikogu esimees Eiki Nestor täna BNS-ile.

Vastavalt riigikogu kodukorra seadusele kutsub riigikogu erakorralise istungjärgu kokku riigikogu esimees presidendi, valitsuse või vähemalt viiendiku riigikogu koosseisu ettepanekul nende poolt taotletud ajal ja päevakorraga. Nestori sõnul peaks valitsuse sellekohase ettepaneku tegema «mida varem, seda parem», aga hiljemalt järgmise nädala neljapäeval.

Riigikogu fraktsioonide esindajad, kellega BNS-il täna lõunal rääkida õnnestus, olid valmis 22. augustil kokku tulema.

«Eelhoiatuse oleme saanud ja ikka kui saab (ametist lahkuda otsustanud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve) Palo ära saata, siis tullakse kokku,» ütles Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi kolmapäeval BNS-ile, lisades, et riigikogu liikmete kohus on kohal olla.

Keskerakonna fraktsiooni liige ja riigikogu esimene aseesimees Enn Eesmaa tunnistas, et fraktsioon ei ole veel teemat arutanud, aga märkis, et nad on selleks riigikogus, et seal tööd teha ning lisas, et tema isiklikult selle vastu ei ole. «Ma ei arva, et see oleks suur probleem,» märkis Eesmaa. «Kui on selline vajadus, siis riigikogu peab alati olema valmis,» rõhutas ta.

Riigikogu suuruselt kolmanda, sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimees Heljo Pikhov kinnitas sotside toetust 22. augusti kuupäevale. «Loomulikult toetame 22. augustit,» ütles ta BNS-ile.

Riigikogu kokkukutsumist 22. augustiks toetab ka Isamaa fraktsioon. «Kui kokku kutsutakse, siis me ikka osaleme,» ütles Isamaa fraktsiooni aseesimees Heiki Sibul.

Vabaerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhte ei õnnestunud BNS-il operatiivselt tabada.

Oma poliitikast lahkumisest teatanud Palo viimane tööpäev valitsuses ministrina saab vastavalt seadusele olla 23. august, kuna valitsuse seaduse kohaselt peab peaminister esitama presidendile uue ministrikandidaadi hiljemalt üks kuu pärast tagasiastumiseavalduse saamist. Riigikogu esimene korraline istung oleks alles 10. septembril.

Kolmapäeval sai avalikuks, et SDE esimees Jevgeni Ossinovski esitab tõenäoliselt Palost vabaks jäävale ministrikohale Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist kandidatuuri.

Lisaks uue ministri ametivandele peab ametivande andma ka Reformierakonna fraktsiooni liikme Deniss Boroditši asemel riigikogu liikmeks saav Aivar Surva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles