Unearst: tuleks jääda talveaja juurde (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Unemeditsiini Seltsi president Heisl Vaher
Eesti Unemeditsiini Seltsi president Heisl Vaher Foto: Peeter Langovits

Eesti Unemeditsiini Seltsi presidendi Heisl Vaher selgitas kuu tagasi Postimehele, kuidas kellakeeramine inimese tervist mõjutab. 

«Kõige suurem mõju on aga just talveajalt suveajale minekul. Põhjus on selles, et ühtäkki tuleb oma kohustused varasemaks tõsta ja vähem magada ning enim mõjutab see noorte unerütmi. Täisväärtuslik uni loob aga aluse tervisele ja õppimisvõimele.

Puudulik uni on kui ahelreaktsioon, mis rikub immuunsüsteemi ja psüühikat ja lõpuks kogu tervist. Oleme ikka kuulnud-lugenud neist, kes valjuhäälselt ütlevad, et nende heaolu kellakeeramine küll ei mõjuta.

Teaduslikult on tõestatud, et veerand kuni kolmandik inimestest kannatab kellakeeramise tagajärgede all. Kui need muutused arenevad haigusteks, maksavad ju need kangelased, keda kellakeeramine ei mõjuta, oma maksudega kinni ka kellakeeramisest mõjutatute – haigete – ravi. Kui kellakeeramine tõesti lõpetada, siis millisele ajale jääda – kas talveajale või suveajale?

Talveajale. See vastab meie välja kujunenud ja geenidesse kirjutatud ööpäevase rütmi olemusele. Selles osas on rahvahääletuse korraldamine, nagu Euroopa Liit seda soovib, sama arusaamatu, nagu hakata arutama selle üle, kas raskuskiirendus Maal võiks olla 9,80665 m/s2 või sellest suurem või väiksem.

Me teame, et bioloogiline kell on evolutsiooni vältel geneetiliselt kodeeritud protsess ja selle väänamine asjaolu tõttu, et me saame muuta inimestevaheliste kokkulepete alguse ja lõpu aegu, ei ole lihtsalt arukas. Millest tuleb vastuseis kellakeeramisele?

Peamine vastuseis tuleb asjaolust, et kord sisseviidud kellakeeramine ehk siis vööndiaja suhtes asjade alguse ja lõpuaegade nihutamine on ka omamoodi süsteem ja see on kirjutatud ühiskonna memeetilisse koodi. Selle järele valvatakse ja see on ka omalaadne n-ö ebaloomulik rütm ja selle rütmi ärajätmine on paljude jaoks häiriv – töö tuleb ümber korraldada.

Unemeditsiini selts pole antud osas mitte huvirühm, vaid mehhanism, mis saab aidata teadusliku teadmise inimesteni viia ja see teadmine on lihtne: elades vööndiajas on teie ööpäevane rütm häirimatult toimiv ja te ei pea end sundima tervist kahjustavaid kokkuleppeid täitma. See, rõhutan veelkord, ei ole küsimus, mille üle saaks hääletada.»

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles