Loomaarmastaja võitleb tütre nimel

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olena Vool ühega oma lemmikutest.
Olena Vool ühega oma lemmikutest. Foto: Liis Treimann

Eelmisel aastal Saaremaale rajatava loomapargi ideega välja tulnud ning Kuressaare üürikorteris kitse pidanud Olena Vool asus aktiivselt võitlusse, et tagasi saada oma enam kui kuu tagasi turvakodusse viidud tütar.


44-aastase Voolu väitel on Tallinnas Mooni tänaval asuv turvakodu piiranud tema telefonivestlusi tütrega vaid kolmapäeva ja laupäevaga, varem olla emal olnud võimalus 9-aastase tütrega vestelda iga päev 5-10 minutit, kirjutab Meie Maa.

Mõni aasta tagasi Tallinnast Saaremaale kolinud, seejärel Läänemaal elanud ja uuesti Saaremaale tulnud Voolu sõnade kohaselt on põhjus, miks tema suhtlemist tütrega on piiratud, selles, et turvakodu töötajad ütlevad, et ema kõned viivad tütre endast välja.

Ema hinnangul tekib tütrel kõnede tõttu ilmselt emaigatsus ning turvakodus olemine selle leevendamisele kuidagi kaasa ei aita.

Kui tütre emalt äravõtmist 11. novembril põhjendasid ametnikud Voolu väitel sellega, et tal pole kindlat elukohta ja elukohas olevatest loomadest tuleb loobuda, siis nüüd on naisel ta enda kinnitusel olemas Kuressaares üürikorter, ta on linna sisse kirjutatud ja omab ka kindlat töökohta. Loomi üürikorteris pole, sest need asuvad Kaarma vallas Randveres.

«Kõige kummalisem on see, et last saab vanematelt ära võtta ainult kohtu otsusel, kuid sellist otsust pole,» kinnitas Vool, lisades: «Minu soov on vaid üks - palun andke minu laps tagasi!»

Teemaga tegelenud Kuressaare linna lastekaitsespetsialist Helle Kahm ütles, et lastekaitsjad pole seadusega pahuksisse läinud, kuna sotsiaalametil on õigus laps vanemalt ära võtta ilma kohtuotsuseta juhul, kui kümne päeva jooksul esitatakse kohtusse vastav hagi.

Tema sõnul polnud põhjus, miks Olena Voolult laps ära võeti, selles, et ta nende erinevates elukohtades loomi pidas, vaid et laps oli hooldamata ning tal polnud kodus süüa.

Olena Vool lükkas need väited ümber, öeldes, et kitsikusele vaatamata sai laps kodus korralikult süüa ja oli ka korralikult riides.

Praegu tegeleb Voolu tütrega Põhja-Tallinna linnaosa valitsuse sotsiaalhoolekandeosakond, kuna tüdrukul on selles linnaosas sissekirjutus.

Tüdruku endine klassijuhataja Kuressaare põhikoolist, Katrin Kannik, kes möönis, et lapsel oli kodus süüasaamisega probleeme, ütles, et tal on väga raske mõista, miks lastekaitsjad tütre ema juurest ära viisid, kuna ema ja tütre vahel oli tugev side.

Klassijuhataja hinnangul oleks siiski mõistlik, et lastekaitsjad leiavad mingi kompromissi, et tütar ema juurde tagasi võiks saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles